Tekmovanja specialne olimpijade v Abu Dhabiju in Dubaju so končana! Slovenska odprava osvojila 24 medalj, od tega tri zlate. Kot zlato pa se sveti tudi bron košarkarjev, ki so si ga prislužili v današnji tekmi za 3. mesto proti ekipi Nove Zelandije.

Zadnji dan je najžlahtnejše odličje dodala kolesarka Simona Gaser v kronometru na 1 km. Srebro so osvojili plavalci (Anja Golčer, Alen Šošter, Urban Goltnik in Timotej Galunič) v štafeti 4×50 metrov mešano!

Po jutranjem bronu košarkarjev, katerega bodo okoli svojih vratu prejeli jutri, pa so bronaste medalje potem kar deževale. Mario Zajfrid in Vinko Rešetar sta vsak svojega osvojila v teku na 800 metrov, kjer sta oba dosegla tudi osebni rekord.

V isti disciplini je bila Jožica Drač žal diskvalificirana zaradi prehitrega prehoda na notranjo progo. Bron pa se je izmuznil balinarski dvojici Lara Ilič in Miha Zalokar, ki sta balinarske boje končala na 4. mestu. Tik pod zmagovalnim odrom je pristala tudi atletska štafeta 4×100 metrov v postavi Mario Zajfrid, Anamari Hadner, Tamara Korotaj in Vinko Rešetar.

Slovenska košarkarska ekipa pod vodstvom trenerjev Janžeta Blatnika in Tonija Cestnika je na igrah izgubila le dve tekmi. Klonili so proti Madžarom v predtekmovanju in v polfinalu proti Izraelcem. »Morda bi lahko posegli višje, vendar mi smo danes igrali naš finale! Uživali smo olimpijskem duhu, ki po zaključku iger v naših srcih še zlepa ne bo ugasnil,« je po dramatični tekmi dejal Blatnik. Slovenci so namreč celo tekmo vodili (6:2, 14:6, 22:14), »kiviji« pa so se v zadnji četrtini nevarno približali le na štiri točke. Te so vseeno zadoščale za bronasto medaljo, ki se blešči kot zlata. Končni rezultat je bil namreč 24:20.

»Fantje so tako dosegli cilj, ki smo si ga zastavili na prvih pripravah v Mariboru, kjer smo se povezali v celoto. Ta sestavljena celota je danes v odločilni tekmi pokazala karakter in srce, pod motom vsi za enega, eden za vse.« Ekipo so sestavljali košarkarji iz CVD Golovec Celje – Sebastjan Ratej in Luka Gračner, CUDV Črna – Manfred Kržišnik in Atif Mulič, Želva Ljubljana – Primož Mrkun in Ivan Ruf ter Albin Kolar iz CUDV Dobrna in Klavdi Zorko iz OŠ Glazija Celje. Slednji je bil danes tudi najbolj zaslužen za zmago slovenske ekipe.

Jutri zvečer sledi slavnosten zaključek iger, slovenska delegacija pa se bo domov vrnila v soboto ob 8.30 na brniško letališče.

Foto: Marko Vidmar

Print Friendly, PDF & Email