S sinočnjo sklepno slovesnostjo so se tudi uradno končale Poletne svetovne igre specialne olimpijade, na katerih je tekmovalo tudi 27 slovenskih specialcev. Osvojili so 24 medalj od tega tri zlate, 13 srebrnih in 8 bronastih. »Niso pomembne samo medalje, pomemben je pristop, trud, ki so ga vsi do zadnjega vložili v svoje nastope,« je zadovoljen vodja delegacije, sicer predsednik Specialne olimpijade Slovenije Ljubomir Miličević. »Tekmovanja specialne olimpijade nasploh so posebna. Ko pa govorimo o svetovnih igrah, kjer se zbere 7.000 tekmovalcih in 3.000 spremljevalcev iz 200 držav ter nešteto prostovoljcev, potem je to še toliko bolj poseben dogodek. Kot sem že velikokrat poudaril je energija, ki jo oddajajo tekmovalci, tako pozitivna, da na koncu premaga vso nejevoljo in vse zaplete.«

Med medaljami posebej žari bronasta medalja košarkarjev, saj so imeli v skupini z Avstralijo, Novo Zelandijo, Madžarsko in Izraelom kar močne nasprotnike. Kapetan slovenske ekipe je bil izkušen Manfred Kržišnik – Fredi, tekmovalec, ki je na svetovnih igrah tekmoval že četrtič! Tako je zbirki dveh zlatih, ene srebrne in ene bronaste dodal še bron. Z njim je bil v ekipi tudi »stari maček« Atif Mulič, ki prav tako že ima medalje z zimskih iger (srebrno in dve bronasti), bil pa je tudi član zmagovalne košarkarske ekipe, ki je pred osmimi leti iz Aten prinesla zlato. »Mislim, da sta bila upravičeno člana tokratne reprezentance, kajti pri njiju ne mine dan brez športa. Če že aktivno ne trenirata vsak po svoje, pa prav gotovo pogovor nanese o aktualnem športnem dogajanju,« je povedal njun trener v CUDV Črna Janže Blatnik, ki se je po tihem zahvalil Frediju, saj ga je ravno ta pred 25 leti potegnil v »specialni svet«.

Med športniki je bil najuspešnejši plavalec Alen Šošter, lastnik kar desetih državnih rekordov med plavalci z Downovim sindromom. Osvojil je tri srebrne medalje – na 100 in 200 m prosto ter v štafeti 4×50 m mešano. Med dekleti je bila najboljša plavalka Anja Golčer (25 m prsno in štafeta 4×50 m mešano), osvojila je zlato in bronasto medaljo. »Po 10 letih redne vadbe ji je uspelo sestaviti sanjsko tekmo z vsemi potrebnimi pravili, ki so za njo verjetno povsem nepotrebna,« je na plavalko ponosna trenerka Katarina Praznik. »Tako je dokazala, da tudi osebe z avtizmom zmorejo.«

Igre v Abu Dhabiju in Dubaju si bomo zapomnili po marsikaterem presežku, skoraj nedosegljivem za bodoče organizatorje. »Število držav je naraslo za 30, na 200 udeleženk. Standard tekmovališč in namestitve je bil tako visok, kot še nikoli. Število prostovoljcev – neverjetno. Včasih se mi je zdelo, da jih je več kot nas. Prijaznost in ustrežljivost teh prostovoljcev pa je bila skoraj neskončna,« nazaj proti Emiratom pogleduje vodja delegacije. Zastava specialne olimpijade, svetovnega gibanja, ki je lani obeležilo 50-letnico obstoja, je šla naprej v roke švedskim organizatorjem, ki bodo leta 2021 priredili zimske igre, naslednje poletno tekmovanje tega ranga pa bo leta 2023 v Berlinu. Tudi na poti do tja bo prisoten trend, da se vedno več »specialnega« športa združuje na treningih in tekmovanjih v širšem športnem okolju.

Poleg številnih gledalcev so bili v Emiratih tudi nekateri starši slovenskih tekmovalcev. V specialni olimpijadi namreč že dolgo deluje tudi program za starše in tokrat je bilo zanje res dobro poskrbljeno. »Na otvoritvi specialne olimpijade sem bila ganjena do solz in bila ponosna, da smo del tako velikega dogodka. Ne samo Tina, najina hči, tudi midva sva bila del te zgodbe. Vesela in srečna sva, da ji je uspelo. S svojo vztrajnostjo in delom je dokazala, da je mogoče doseči prav vse, tudi olimpijsko zlato,« je na svoje dekle ponosna Tatjana Skerlep. Z delegacijo je bila tudi predstavnica Zveze Sožitje, starševske organizacije, katere del je tudi Specialna olimpiada Slovenije. Andreja Resman je sicer tudi trenerka v lokalnem društvu Sožitje, zato ji je simbioza tekmovalca in staršev še kako blizu: »Udeležba vsakega športnika na svetovnih igrah je vrhunec njegove športne poti. Zato naj starši, ki imajo možnost, le-to izkoristijo in tak dogodek doživijo skupaj. Tega, kar smo doživeli na teh igrah, se ne da opisati z besedami.« Ob tem je mama Jeseničana Nika Jerkovića, ki je v namiznem tenisu osvojil dve srebrni medalji, dodala: »Presrečna sem, ponosna, verjetno tako, kot mama vsakega športnika. Ob tem se spomnim besed njegove učiteljice, preden sem ga prepisala v posebni program. Rekla je, poglejte ga, kakšen je, kaj pa mislite, da bo iz njega? Takrat sem si prisegla, da bo moj fant v življenju nekaj dosegel!« In tudi Jani Jerković je uspelo!

Ekipo so opremili donatorji: Alpina, Zavarovalnica Wienerstädtische, Safilo, Intersocks, finančno pa jo je podprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Zahvala gre tudi partnerjema v projektu – Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskemu komiteju ter Zvezi Sožitje.

Slovenska delegacija se domov vrača jutri zjutraj ob 8.35 na brniško letališče!

DOSEŽENI REZULTATIH PO ŠPORTIH:

ATLETIKA

Tamara Korotaj (OŠ Stanka Vraza Ormož) – 2. mesto (200 m), 3. mesto (100 m), 4. mesto (štafeta 4×100 m)
Vinko Rešetar (CUDV Dobrna) – 2. mesto (1.500 m), 3. mesto (800 m), 4. mesto (štafeta 4×100 m)
Martin Lešnik (VDC Šentjur, enota Slov. Konjice) – 2. mesto (200 m), 3. mesto (400 m),
Mario Zajfrid (OŠ Gustava Šiliha, Maribor) – 2. mesto (400 m), 3. mesto (800 m), 4. mesto (štafeta 4×100 m)
Jožica Drač (VDC Šentjur, enota Šentjur) – 3. mesto (1.500 m)
Anamari Hadner (OŠ Gustava Šiliha, Maribor) – 5. mesto (200 m), 5. mesto (400 m), 4. mesto (štafeta 4×100 m)

PLAVANJE

Anja Golčer (Sožitje Velenje) – 1. mesto (25 m prsno), 2. mesto (štafeta 4×50 m mešano), 8. mesto (50 m prsno)
Alen Šošter (Sožitje Velenje) – 2. mesto (100 m prosto), 2. mesto (200 m prosto), 2. mesto (štafeta 4×50 m mešano), 4. mesto (100 m delfin)
Timotej Galunič (OŠ Gustava Šiliha, Maribor) – 2. mesto (50 m prosto), 2. mesto (štafeta 4×50 m mešano), 3. mesto (100 m prosto)
Urban Goltnik (Sožitje Velenje) – 2. mesto (štafeta 4×50 m mešano), 4. mesto (25 m prsno)

NAMIZNI TENIS

Nik Jerković (OŠ Poldeta Stražišarja, Jesenice) – 2. mesto (posamezno), 2. mesto (dvojice)
Rok Mai Vodušek (Center Janeza Levca, Ljubljana) – 4. mesto (posamezno), 2. mesto (dvojice)

JUDO

Tina Skerlep (Center Janeza Levca, Ljubljana) – 1. mesto (posamezno)
Žiga Vangoš (II. OŠ Žalec) – 2. mesto (posamezno)

KOLESARSTVO

Simona Gaser (Sožitje Škofja Loka) – 1. mesto (1 km), 3. mesto (2 km)
Uroš Bernik (Sožitje Škofja Loka) – 2. mesto (5 km), 7. mesto (10 km)

KOŠARKA – 3. mesto

Sebastjan Ratej (CVD Golovec)
Luka Gračner (CVD Golovec)
Albin Kolar (CUDV Dobrna)
Primož Mrkun (VDC Želva)
Ivan Ruf (VDC Želva)
Klavdi Zorko (OŠ Glazija Celje)
Manfred Kržišnik (CUDV Črna)
Atif Mulič (CUDV Črna)

BALINANJE

Miha Zalokar (OŠ Glazija, Celje) – 2. mesto (posamezno), 4. mesto (dvojice)
Lara Ilič (Center Janeza Levca) – 4. mesto (posamezno), 4. mesto (dvojice)

Print Friendly, PDF & Email