Tokratni vikend bo obeležilo 1. mednarodno tekmovanje v apneji za invalide »D’APNEA«, ki bo potekalo v Domu paraplegikov Pacug od 27. do 28. aprila 2019. Gre za prvo tovrstno tekmovanje v svetu, kjer se bodo v statični apneji pomerili invalidi predvidoma iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Rusije.

Od leta 2002

Mednarodna zveza za potapljanje invalidov Adriatic (IAHD Adriatic) skrbi za potapljanje invalidov v širši jadranski regiji in se od leta 2002 trudi to dejavnost približati vsem invalidom, ki v normalnih razmerah za to nimajo možnosti niti sredstev. Z razvijanjem ter s kljubovanjem in trmo smo dosegli, da smo postali vodilna zveza v svetu, ki skrbi za potapljanje invalidov od terapevtskega, rekreativnega in tekmovalnega nivoja.

Leta 2018 smo pričeli razvijati nov program potapljanja na vdih za invalide, zadnji kamenček v mozaiku, ki je plod našega znanja. Korak za korakom in z veliko strahu smo pripeljali zgodbo tako daleč, da smo majhni Slovenci pod mentorstvom izjemne ruske inštruktorice, Saglare Madzhijeve, učenke še bolj slovite svetovne rekorderke Natalie Avseenko, prvi na svetu, ki organiziramo 1. mednarodno tekmovanje v statični apneji za invalide. Tekmovanje šteje za državno prvenstvo Slovenije in je izbirna tekma za odprto prvenstvo Rusije, ki bo v septembru 2019.

 

Kraj: Pacug, Slovenija

Trajanje: Od sobote, 27. 4. 2019 do nedelje, 28. 4. 2019

Organizator: Mednarodna zveza za potapljanje invalidov IAHD Adriatic

Dogodek podpirajo:

– Zveza za šport invalidov – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK)

– Plavalni klub Slovenske Konjice

– Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske

– Dom paraplegikov Pacug

– Potapljaški center Sharky

Posebna gosta:

– Flyur Nurlygayanov, predsednik Ruske zveze za šport invalidov RSSI

– Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite ZŠIS-PK

Okvirni program:

sobota, 27. april:
9.00–13.00: Trening statične apneje za invalide
15.00–20.00: Delavnice (demonstracija SCUBA potapljanja, Športno potapljanje invalidov, podvodna fotografija, rebreather)

nedelja, 28. april:
9.00–12.00: 1. Mednarodno tekmovanje v apneji za invalide
14.00–19.00: Potapljanje za certificirane potapljače v Potapljaškem centru Sharky

Print Friendly, PDF & Email