V Italiji se je končalo 14. svetovno prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne. Slovenske barve so branili Matej Žnuderl, Aleksander Uršič in Gregor Čižman.

„Na 50.mestu s polovico možnih točk je prvenstvo končal Matej Žnuderl, ki je prvenstvo začel kot 49. postavljeni. S pol točke manj, vendar le dve mesti za Matejem, je pristal Aleksander Uršič, ki je bil pred prvenstvom postavljen kot 50. Oba sta torej svoja izhodiščna položaja zgrešila za las. Je pa Matej svojo uvrstitev popravil v finišu. V njegovi igri je opaziti, da je zadnje čase manj prisoten v šahu. Običajno brez večjih težav v otvoritvah, preveč napak pa se mu prikrade v središčnicah in končnicah in celo v že dobljenih položajih. Medtem pa je Aleksander svojo uvrstitev pokvaril v zadnjih treh kolih, ko je remiziral eno samo partijo. Njegova velika težava je preveliko spoštovanje „ratinške“ razlike med njim in nasprotniki.  V daljših partijah pa ga večkrat izda tudi koncentracija. Gregor Čižman je prvenstvo začel kot 76. postavljeni, osvojil je tri točke in pol in končal na 69. mestu. Zabeležil je svojo prvo posamezno zmago na svetovnem prvenstvu in tokrat pokazal precej bolj samozavestno igro, kot smo je vajeni pri njem. Tokrat res lahko rečemo da so naši prvenstvo končali v okviru pričakovanj,“ je po koncu tekmovanja povedal trener Leon Mazi.

Zlato v Črno goro

Še par besed o prvakih: naslov je osvojil Črnogorec Predrag Nikac. Gre za mednarodnega mojstra, ki je v partijah res tudi grešil, je pa pokazal veliko volje in navdiha in vse to pretvoril v izjemno prodornost. Srebrn je bil Rus Aleksej Smirnov, bronast je bil Poljak Marcin Tazbir, ki je bil edini velemojster na prvenstvu in velik „ratinški“ favorit, a te vloge ni upravčil.

Vabilo v Kranj

„V Kranju, v klubskih prostorih Tomo Zupan, imamo vsak zadnji petek v mesecu ob 17.30 šahovsko predavanje. Ta petek sem na vrsti za predavanje jaz in tokratna tema je: Kaj moraš pokazati, da postaneš svetovni prvak med slepimi. Pogledali si bomo ključne trenutke partij prvaka in kar nekaj zanimivejših trenutkov iz partij naših,“ je ob koncu vse zainteresirane povabil Mazi, da se jim pridružite.

Print Friendly, PDF & Email