Montreal je danes gostil tekmo svetovne paratriatlonske serije, ki je bila tudi prva, katere točke oz. uvrstitve štejejo za kvalifikacijsko obdobje paralimpijskih iger Tokio 2020. Alen Kobilica je skupaj s spremljevalcem Jarom Kovačičem zasedel izvrstno 7. mesto in napovedal jasno kandidaturo za nastop na paralimpijskih igrah. Zmagal je Britanec Dave Ellis (1:00,23), drugi je bil Španec Hector Catala Laparra (1:01,06), tretji pa še en Španec Jose Luis Garcia Serrano (1:02,10). Kobilica je prišel v cilj s časom 1:03,47.

Tveganje se je izplačalo

Uspeh Alena pa je toliko večji, če ga gledamo skozi prizmo poti, ki so jo v Alenovi ekipi prehodili, da so sploh prišli na tekmo. Alena sprva sploh ni bilo na štartni listi, bil je v čakalnici, na tej čakalni listi pa na 2. mestu. Da bi šel Alen na tekmo, bi morala odpovedati dva od 35 športnikov, ki so bili prijavljeni v šestih kategorijah. Težko verjetno, a se je zgodilo.

„Tvegali smo s prihodom v Montreal, a se je izplačalo. Prišli smo na štartno listo in dobili priložnost, da se potegujemo za zlata vredne točke. Končno 7. mesto je odlično, še bolj pa je odličen rezultat, ki nas je zopet približal najboljšim. Dobra minuta in pol nas loči do medalj. Na štartni listi so bili prav vsi, ki so kandidati za medaljo na paralimpijskih igrah, zato lahko hitro sklepamo, da je tudi Alen s svojim spremljevalcem Jarom Kovačičem v vrhu in realno se sanje lahko začnejo. Podpora vseh, ki so vpleteni v športni poti Alena Kobilice, je v tem trenutku zelo dobrodošla. Tu so Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite, Triatlon zveza Slovenije kot krovni organizaciji, tekmovalni spremljevalec Jaroslav Kovačič, trening in tekmovalni spremljevalec Urh Klenovšek, strokovni kader Aleksej Dolinšek (kolo), Damijan Čanžek (moč) in Roman Kejžar (tek),“ pove glavni trener in team manager ekipe Grega Nahtigal.

Izjemno na kolesu in teku

Kako je bilo na progi?
„Plavanje se ni začelo obetavno, saj je trikratni paralimpijski prvak v plavanju na 400 m Američan Brad Snyder (PTVI B1) v prvih 50 metrov plaval vzporedno z Alenom in Jarom. Potem je na 50 metrih naredil nepojasnen manever, s katerim se je vrinil med povezovalno vrvico, ki povezuje Alena in Jarota na plavanju. Po nekaj 10 metrih, ko se je Jaro želel iz neugodne situacije umakniti, pa sta z Alenom zapela v eno izmed boj, ki so označevale plavalno progo. Tako sta se Alen in Jaro ustavila, odvezala vrvico in ponovno začela plavati. Ob tem sta izgubila veliko časa, a nadaljevala v izrednem ritmu. Na kolesarski del sta odšla na četrtem mestu, z majhnim zaostankom za prvimi tremi. Kolesarski del je potekal po stezi formule ena na sloviti stezi v Montrealu in dirka je bila zares videti spektakularna. Tekmovalci so bili zelo izenačeni, zato ni bilo veliko prehitevanj, spoštovati pa je bilo treba tudi pravilo, da se ne sme voziti v zavetrju drugega kolesarja, kar je še dodatno oteževalo pridobivanja mest. Tekaški del, ki smo ga dan pred tekmovanjem enkrat pretekli in pregledali vsak meter poti, je ponudil pravo tekaško preizkušnjo in Alen je s tem opravil odlično. Zopet je dosegel svoj najboljši čas in dokazal, da se je tekaško zares razvil in pridobil dragocene sekunde, ki na koncu pomenijo obstoj in boj s svetovno elito!“ je še povedal Grega Nahitgal.

Alen in ekipa načrtujejo, da bi 17.8. nastopil na tekmi svetovne serije na Japonskem.

Print Friendly, PDF & Email