Slovenija, točneje Laško, bo prihodnje leto gostila evropsko prvenstvo v parastrelstvu. Pogodbo o tem sta danes v Thermani Laško podpisala Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite, ter Tyler Anderson, ki je na Mednarodnem paralimpijskemu komiteju zadolžen za parastrelstvo.

Vsaj 300 iz 25 držav

Tekmovanje bo potekalo med 11. in 18. junijem 2020, 50 strelskih mest bo v dvorani Tri lilije, 10 pa še v veliki dvorani Hotela Thermana Park Laško, kjer bomo tekmovanje na najvišji ravni slovesno odprli in sklenili. Tekmovanja se bo po prvih ocenah udeležilo okoli 300 tekmovalk in tekmovalcev iz vsaj 25 držav Stare celine.

Damijan Lazar, avdio izjavi:

Dodatna popularizacija športa invalidov

„Več let je obstajala želja, da organiziramo v Sloveniji tekmovanje v parastrelstvu. Zdaj se je ponudila priložnost, da ne le da gostimo mednarodno tekmo, ampak kar evropsko prvenstvo. Želimo si, da uspešni organizaciji turnirjev v namiznem tenisu, da dodamo še eno športno panogo. Taki odmevni športni dogodki zagotovo pozitivno vplivajo na popularizacijo športa invalidov v Sloveniji,“ je ob podpisu pogodbe v imenu organizatorja povedal predsednik Damijan Lazar. Tyler Anderson je izrazil navdušenje, ker bo tekmovanje gostila prav Slovenija, ki ima bogato in uspešno zgodovino v parastrelstvu.

Zadnje evropsko prvenstvo je decembra lani potekalo v Srbiji, kjer je Franček Gorazd Tiršek postal evropski prvak v disciplini zračna puška stoje R4. Do zlata je prišel z zadnjim strelom. Pred tem je bil najboljši že v kvalifikacijah. Tiršek je tako v srbski prestolnici osvojil že 32. medaljo parastrelcev na velikih tekmovanjih.

Alicante, Beograd, Laško

EP v Beogradu je bilo prvo takšno tekmovanje po petih letih. Leta 2013 je v španskem Alicanteju prav Tiršek osvojil srebrno odličje z zračno puško stoje.

Slovenija je sicer na EP nastopila oslabljena, brez Veselke Pevec, poleg Tirška in Pavlina je tekmoval še Franc Pinter.

Uvrstitve slovenskih strelcev na EP 2018:
:: Franček Gorazd Tiršek: R4 zračna puška stoje 1. mesto, R5 zračna puška leže 4. mesto
:: Damjan Pavlin: R4 zračna puška stoje 12. mesto, R5 zračna puška leže 17. mesto
:: Franc Pinter: R1 zračna puška stoje 8. mesto, R3 zračna puška leže 20. mesto

Print Friendly, PDF & Email