Minulo sredo se je začela nova sezona Paralimpijskega šolskega dne, uvodoma pa je naša ekipa v sodelovanju s ŠD Invalid pripravila prijetno dopoldne za učence OŠ Rodica. Mladi so spoznali paralimpijsko gibanje, parašport (v Sloveniji), v športni dvorani pa so se preizkusili v različnih športnih panogah. Svojo življenjsko zgodbo je predstavil Matic Keržan, član odbojkarske moške selekcije.

„Na Paraolipijskemu športnem dnevu mi je bilo zelo zanimivo. Prvič sem predstavil svojo življenjsko zgodbo pred otroki in neverjetno so me poslušali in sodelovali. Samo po sebi je že znano, da je PŠD en velik projekt, ki pripomore vsem, da vidijo, kaj je šport z naše strani. Upam na čim več takega sodelovanja. Otrokom sem povedal marsikaj. Za začetek sem jim predstavil mojo zgodbo pred nesrečo. Ko smo se malo pogovarjali, da sem bil tak kot vsi ostali navadni najstnik poln energije in pravi športnik. Njihovo pozornost sem potem pritegnil, ko sem začel govoriti o moji življenjski zgodbi – o prometni nesreči. Po tem smo se malo še pogovarjali o mojem reprezentančnem športu odbojki sede. Šport jih je zelo zanimal, saj so prvič slišali, da ta šport sploh obstaja. Na koncu smo se pogovarjali še o protezah in pripomočkih. S sabo sem imel mojo prejšnjo nogo in športno stopalo. Na koncu sem vse otroke in učitelje povabil, da skupaj spregovorimo o vsem in da odgovarjam na vprašanja,“ je povedal Keržan, ki je dodal še tole:

„Najbolj jih je fascinirala zgodba o mojo nesreči in športu. Pri sami nesreči nekoga prizemljimo na zemljo in mu damo vedeti, da se lahko zgodi vse živo. Ampak moja pozitivna energija in motivacija sta jih spodbudila, da to ni nič takega in da se v življenju vse da. če se želi. Na tem mestu apeliram na vse otroke in starše, da se udeležijo vseh teh predavanj športnikov in njihovih zgodb, saj tako dobijo pravo podobo o vsem, kar se dogaja v naši koži in da je šport ljubezen in dobro druženje. Rad bi se zahvalil Zvezi za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskemu komite za vso zaupanje vame in da bomo v dolgoročnem sodelovanju še naprej. Hvala tudi vsem na OŠ Rodica.“

Print Friendly, PDF & Email