Največje tekmovanje športnikov invalidov, paraolimpijske igre, so oddaljene manj kot leto dni. V načrtih priprav za Tokio 2020 je krovna zveza ZŠIS-PK prvič doslej načrtovala zimske priprave, nekaj najboljših športnikov in nekateri obetavni mladi tekmovalci bodo naslednjih 14 dni preživeli športno delovno na Kanarskih otokih.

Na sedežu Loterije Slovenije

Igre v Tokiu se bodo začele 25. avgusta 2020. Za zdaj imajo slovenske parašportnice in parašportniki zagotovljenih šest mest z izpolnjenimi normami oziroma kvotami, realno dosegljivi sta še dve, možnosti za nastop imajo med ekipnimi panogami še odbojkarice sede, ki jih februarja v Kanadi čaka odločilni kvalifikacijski turnir.

Danes je na sedežu Loterije Slovenije, ki je letos pristopil med partnerje zveze, krovna organizacija za šport invalidov v Sloveniji, Zveza za šport invalidov – paralimpijski komite, predstavila projekt zimskih priprav. Te se uradno imenujejo priprave za kandidate za odhod na paraolimpijske igre, potekale pa bodo med 30. novembrom in 14. decembrom na Kanarskih otokih oziroma v Arrecifeju na otoku Lanzarote. Ob tej priložnosti sta zbrane pozdravila tudi predsednica uprave Loterije Slovenija Romana Dernovšek in član uprave Peter Razpotnik.

“Prvič organiziramo zimske priprave. Pošiljamo 16-člansko odpravo, ki bo imela odlične razmere za delo na preverjenih športnih objektih. Trenutno imamo od šest do osem kandidatov za igre, Alena Kobilico čaka še nekaj tekem. Za takšne priprave smo večji del sredstev namenili sami, nekaj so prispevali pokrovitelji in ministrstvo. Ugotovili smo, da naši športniki takšen način dela pogrešajo, saj jim je doslej manjkal zimski del priprav,” je o projektu na predstavitvi v Ljubljani dejal predsednik zveze Damijan Lazar.

Avdio izjava Damijan Lazar:


Darko Đurić miren

“Normo že imam, zame bodo to že tretje igre. Takšne priprave so prvič, vesel sem, da se jih lahko udeležim. Prepričan sem, da bodo razmere za delo optimalne in takšen trening bo zelo dobrodošel,” je dejal izkušeni plavalec Darko Đurić.

Medtem ko lahko Đurić mirno čaka na začetek iger, bo vsaj do konca junija v negotovosti triatlonec Alen Kobilica. Zanj bo namreč vsaka tekma do takrat skorajda kvalifikacijska, saj bo krovna triatlonska zveza šele takrat določila deveterico najboljših s svetovne lestvice, ki bodo smeli nastopiti v Tokiu.

“Šele konec junija bom vedel, ali grem na igre ali ne. Do takrat moram zbirati točke. Takšne priprave so za nas perfektne. Gremo v večno pomlad, ne v vroče kraje, kar ne bi bilo dobro za športnike,” je o pripravah dejal Kobilica.

Tehnični vidik projekta je predstavil trener Gregor Nahtigal: “Takšne priprave so za aerobne športe nujno potrebne. Čaka jih trdo delo, na voljo pa bodo imeli dobre razmere. Sam sem že bil tam in sem preveril vse potrebno, predvsem dostopnost objektov. Pričakujem vrhunske priprave in da bo vse potekalo brez zapletov.”

Kvalitetni pogoji

Slovenka odprava bo v Lanzaroteju trenirala v 50-metrskem bazenu, na atletskem stadionu, uporabljali bodo kolesarske in tekaške poti ter fitnes. Na priprave gredo paraplavalca, izkušeni Đurić (že ima normo za igre v Tokiu) in obetavni Tim Žnidaršič Svenšek, parakolesarski dvojec Aleš Dragar in Jurij Porenta, paratriatlonec Alen Kobilica ter slepi maratonec Sandi Novak.

Kot pridruženi član pa bo na pripravah še gluhi tekač Tadej Enci, ki ga prihodnje leto čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Spremljali jih bodo trenerji Gregor Nahtigal, Emil Tahirovič, Roman Kejžar, Luka Kovic in Jana Čander.

Print Friendly, PDF & Email