„Vsi ostajamo doma, zdaj je za vse čas. Tudi v moji občini Gornji Grad so vsi zelo disciplinirani, ostajajo doma in upoštevajo pravila,“ nam uvodoma pove Franček Gorazd Tiršek, aktualni evropski prvak z zračno puško stoje ter bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva v Avstraliji (z zračno puško stoje). Tiršek pa je tudi dobitnik kolajn z zadnjih dveh paralimpijskih iger. Zdaj je jasno, na naslednje igre bo treba počakati, tja do avgusta 2021.

Brez norm

„Pričakoval sem, da se lahko zgodi, da se paralimpijske igre prestavijo na kak bolj ustrezen datum, O tem sem razmišljal že na začetku prejšnjega meseca, ko se je videlo, da ne bo šlo. Predvsem pa so bili še parašportniki brez norm, hkrati pa ni bilo mogoče trenirati, niti ni bilo fair, ker ti športniki ne bi mogli na tekmovanja, kjer bi si lahko zagotovili nastop v Tokiu,“ uvodoma pove Tiršek

Vse podredil Tokiu

„Pri nas je tako, da delamo po kvartalih, vsak kvartal pa šteje štiri sezone, tokratni kvartal pa bo kar petletni. Psihološko pripravo na igre v Tokiu sem začel že na svetovnem prvenstvu v Sidneyju, kjer sem prišel do kvote za državo. Pričakoval sem, da jo bom tudi koristil, če sem jo osvojil. Dejansko sem vse podredil tem. Zdaj je, kot je. S tem se je treba sprijazniti. Upam in želim si, da bi v Sloveniji gostili vsaj evropsko prvenstvo, ki bi po prvotnem načrtu moralo biti junija,“ nadaljuje Tiršek, ki si želi, da bi doma branil zlato medaljo z EP, ki je bilo leta 2018 v Beogradu.

EP v mestu ob Savinji

„Menim, da si vsi, ki smo tako ali drugače povezani s parastrelstvom, to tekmovanje zaslužimo, tudi javnost,“ je Tiršek prepričan, da bo Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite uspelo zadržati tekmovanje v Sloveniji. „Dejansko bo evropsko prvenstvo največja tekma v tem letu. To bi morale biti paralimpijske igre, EP v Laškem pa dober test oz. vmesna postaja,“ se Tiršek ozre proti Laškemu, za konec pa še nekaj misli nameni psihološki stabilnosti.

„Če se pripravljaš na dolgi rok, potem je ob takih spremembah tudi lažje prilagoditi telo in miselnost. Povsem drugače je, če v dano situacijo skočiš vrat na nos,“ Tiršek opozarja na psihološko stabilnost, ki jo premore in mu pomaga tudi v trenutkih, ko ima morda konkurenca boljše pogoje ali pa pride na tekmo na drug konec sveta pred njim in ekipo. „S temi stvarmi se ne obremenjuješ. Bistveno je, da svoje misli takrat usmeriš v tekmo,“ nadaljuje Tiršek, ki ob tem spomni tudi na razmišljanje olimpionika Mira Cerarja. „Dejal je, da so športniki, ki potrjujejo svoje dosežke iz tekmovanja v tekmovanje, bolje vrednoteni kot tiste muhe enodnevnice, ki pridejo, zasijejo in potem izginejo,“ doda Tiršek.

Franček Gorazd Tiršek Nani je letos postal tudi parašportnik leta, to laskavo priznanje, ki ga podeljuje Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je osvojil petkrat.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email