Zavoljo pandemije koronavirusa bo letošnje evropsko prvenstvo v parastrelstvu v Laškem novembra in ne junija. Tako odločitev je bila sprejeta po posvetu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite in predstavnikov Mednarodnega paralimpijskega komiteja, ki so zadolženi za parastrelstvo.

Najboljši v Laškem

„Glede na že znane dogodke smo tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite morali skupaj z Mednarodnim paralimpijskim komitejem in predstavniki za parastrelstvo poiskati nov termin za našo sploh prvo organizacijo evropskega prvenstva. V upanju, da se epidemija umiri do jeseni, smo našli nov termin. Tako bo jeseni v Laškem moč videti najboljše parastrelce, ki se bodo pomerili z zračno puško na 10 metrov,“ je ob tem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK in predsednik organizacijskega odbora prvenstva

Tekmovanje bo potekalo med 20. in 25. novembrom 2020, 50 strelskih mest bo v dvorani Tri lilije, 10 pa še v veliki dvorani Hotela Thermana Park Laško, kjer bomo tekmovanje na najvišji ravni slovesno odprli in sklenili. Tekmovanja se bo po prvih ocenah udeležilo okoli 300 tekmovalk in tekmovalcev iz vsaj 25 držav Stare celine. V Laškem bo tudi prvič, da se bodo preizkusili tudi strelci in strelke z okvaro vida.

Leta 2018 uspešno za Slovenijo

Zadnje evropsko prvenstvo je decembra 2018 potekalo v Srbiji, kjer je Franček Gorazd Tiršek postal evropski prvak v disciplini zračna puška stoje R4. Do zlata je prišel z zadnjim strelom. Pred tem je bil najboljši že v kvalifikacijah. Tiršek je tako v srbski prestolnici osvojil že 32. medaljo parastrelcev na velikih tekmovanjih.

Alicante, Beograd, Laško

EP v Beogradu je bilo prvo takšno tekmovanje po petih letih. Leta 2013 je v španskem Alicanteju prav Tiršek osvojil srebrno odličje z zračno puško stoje, Slovenija je sicer na EP nastopila oslabljena, brez Veselke Pevec, poleg Tirška in Pavlina je tekmoval še Franc Pinter.

Uvrstitve slovenskih strelcev na EP 2018:
:: Franček Gorazd Tiršek: R4 zračna puška stoje 1. mesto, R5 zračna puška leže 4. mesto
:: Damjan Pavlin: R4 zračna puška stoje 12. mesto, R5 zračna puška leže 17. mesto
:: Franc Pinter: R1 zračna puška stoje 8. mesto, R3 zračna puška leže 20. mesto

Print Friendly, PDF & Email