Slovenski športniki se bodo prihodnji teden lahko začeli vračati na treninge. Pristojna ministrica dr. Simona Kustec je za Pop TV potrdila, da vlada sprošča tudi ukrepe na področju tekmovalnega športa, prvi treningi pa naj bi se začeli že 4. maja.

“Sproščamo tudi ukrepe za tekmovalni šport. Predvsem bo to možno za individualne tekmovalne športe in pod določenimi varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe. Omogočeno bo tudi tekmovanje v individualni športih, a brez gledalcev,” je dejala Kustečeva.

Dodala je, da računa na neposredne radijske in televizijske prenose športnih tekmovanj, če se bodo športne zveze odločile za izvedbo.

Kot na tujem

Slovenski športniki bodo prihodnji teden lahko torej spet začeli s treningi, kot to že počnejo njihovi kolegi in tekmeci na Hrvaškem, v Avstriji, na Češkem in drugod po Evropi.

Vadba naj bi se začela 4. maja. “Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) moramo le še preveriti varnostne ukrepe. Protokol poteka dobro in računamo, da bo to ta datum, ko bomo šport lahko spet aktivirali,” je še pojasnila.

V bližnji prihodnosti tekmovanj ne gre pričakovati, saj je večina slovenskih športnikov organizirano vadbo opustila sredi marca po uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in v tem trenutku za nastop na najvišji ravni niso pripravljeni.

Že v marcu je sledila tudi predčasna odpoved zaključka zimske sezone, tudi svetovnega prvenstva v poletih v Planici, nato pa skoraj vseh športnih tekmovanj do konca poletja, tudi poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

Predčasno se je končala tudi večina ligaških tekmovanj v Sloveniji. Zaenkrat vztrajajo le nogometaši, ki iščejo možnost, da zaključijo sezono 2019/20. To je tudi želja Evropskega nogometne zveze in njenega predsednika Aleksandra Čeferina.

Večina zvez bo v prihodnjih tednih čakala predvsem na dokončno potrditev mednarodnih športnih koledarjev, kjer je do konca poletja odpovedana večina večjih mednarodnih športnih dogodkov, in temu prilagodila tudi datume domačih prireditev.

Okvirji delovanja

Ministrstvo pa bo moralo v sodelovanju z NIJZ, Olimpijskim komitejem Slovenije in panožnimi športnimi zvezami čim prej določiti tudi okvire za izvedbo tekmovanj. Predvsem kar se tiče prisotnosti gledalcev in zdravstvenih smernic za akterje v športnih arenah in športne delavce.

Napeto pa bodo razvoju dogodkov sledili tudi prireditelji največjih tekmovanj. Tudi v Sloveniji, kjer je med večjimi dogodki decembra v Planici načrtovano svetovno prvenstvo v poletih, že februarja prihodnje leto pa tudi svetovno prvenstvo v biatlonu, največji zimsko-športni dogodek v državi doslej.

O potrditvah tekmovanj in spremembah koledarjev bodo v prvi vrsti odločale mednarodne panožne zveze ter dejanske zdravstvene razmere v Evropi in svetu. V številnih zvezah že zdaj namreč opozarjajo na možnost druga vala izbruha epidemije, ostajajo odprta vprašanja o gledalcih, odprtju mej, mednarodnem letalskem in cestnem prometu ter še čem.

Print Friendly, PDF & Email