V teh dneh bi se moral v Laškem začeti 17. Slovenia Open Thermana Laško, največji turnir v namiznem tenisu za športnike invalide, kjer je lani sodelovalo 427 športnic in športnikov iz 43 držav, štirje Slovenci so se uvrstile v izločilne boje. Tekmovanje je prestavljeno na september, pandemija koronavirusa je pustila posledice in onemogočila izvedbo v svetu in doma cenjenega tekmovanja.

Leta 2017 je Laško gostilo evropsko prvenstvo SPINT2017, predlani jeseni je v Celju potekalo svetovno prvenstvo SPINT2018, trilogijo pa Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite želi skleniti s sploh prvim kvalifikacijskim turnirjem za paralimpijske igre. To tekmovanje bo na sporedu prihodnje leto v Laškem.

Kako je bilo lani?

22-letni Luka Trtnik se je v ekipnih bojih zavihtel v osmino finala, ekipne boje je igral skupaj s hrvaškim igralcem. V posamični konkurenci pa sta Andreja Dolinar in Bojan Lukežič takisto sklenila tekmovanje v osmini finala, v izločilne boje se je prebil tudi Primož KanclerBarbara Meglič pa se je poslovila v skupinskem delu tekmovanja.

Danes bi morali z Luko Trtnikom posneti najavo za začetek turnirja v mestu ob Savinji, a nič od tega. „Koronavirus pač. To so dnevi in tedni, ko ves čas posvečam fizični pripravi, precej več časa pa imam tudi za šolo,“ pove Trtnik, dijak 4. letnika elektrotehnične srednje šole. Klubski trener David Orešnik je pripravil program, ko ni moč v športne dvorane.

Dober trening

„Več kot mesec in pol nismo imeli treninga za mizo v dvorani. Skušam si pomagati tudi z mizo doma, kjer vadim servis, pravega sparing partnerja pa doma ni,“ v smehu doda Luka. Od sezone je veliko pričakoval, pohvali tudi delo, ki so ga naredili v prvih dveh mesecih. „Poudarek je bil na vračanju servisa, „backhandu“. Upam in želim si, da dvomesečna pavza ne bo pustila prevelikih posledic,“ se nadeja Luka, ki mu je jasno, da bo prisilni počitek pustil nekaj posledic in terjal svoj davek. A se tudi zaveda, da so to stvari in dogodki, na katere ne more vplivati.

Upa in želi si tekem, zdaj pa predvsem treninga, ki ga je vajen. Klubski trener David Orešnik je bil v zadnjih dneh velik optimist, Luka že nestrpno čaka navodila glede vadbe v športni dvorani, kjer pa, se razume, bodo striktno upoštevali nasvete pristojnih organizacij in epidemiološke stroke.

„Priznam, da je turnir v Laškem moje najljubše tekmovanje. Zato mi je žal, ker ga ni, a je treba upoštevati okoliščine. Zdaj je bistveno, da se spet začne trenirati,“ je pragmatičen Trtnik, ki je dobil s prestavitvijo paralimpijskih iger na leto 2021 več časa, da morda še opozori nase in se vmeša v boj za paralimpijsko vozovnico. „O tem ne razmišljam, mislim le na prvi trening, ki sledi,“ ostaja Luka realen, v svoji tekmovalni skupini M7 pa zaseda 34. mesto na svetovni lestvici.

Lani poleti se je izkazal za 5. evropskih paraigrah mladih na Finskem. V posamični konkurenci je bil srebrn, v ekipni pa bronast.

Ambasador programa

Trtnik je tudi eden od ambasadorjev programa Postani Športnik, ki sta ga z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost razvila Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite in Lidl Slovenija. S programom želimo tudi spremeniti pogled na šport iz vidika mladih invalidov, ozaveščati javnost in posledično razbijati predsodke o vključevanju mladih invalidov v športne programe in pomagati ter spodbujati različna društva ter organizacije pri prilagoditvi programov za mlade invalide.

Print Friendly, PDF & Email