Vlada je sicer v sredo sklenila, da s 23. majem sprosti večino športnih aktivnosti, kar pomeni, da bodo ob upoštevanju zdravstvenih priporočil dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih. V to pa še niso vključeni fitnes centri, bazeni v zdraviliščih in podobni objekti.

Državni sekretar za izobraževanje, znanost in šport Marjan Dolinšek je na današnji novinarski konferenci povedal, da gre za sprostitev večine športa, ne le vrhunskega, temveč tudi rekreativnega. Po 23. maju bodo možni treningi in tekmovanja v ekipnih športih. Od ponedeljka, 18. maja, pa bo dovoljena vadba tudi v vzgojno-izobraževalnih objektih.

Pri vseh dejavnostih je treba upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki bo pripravil podrobna navodila, kako bodo lahko potekali treningi in tekme v ekipnih športih, kot je nogomet, ki je edini med ekipnimi najavil nadaljevanje sezone.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes pojasnil, da bo morala Nogometna zveza Slovenije (NZS) določiti, na kakšen način in kdaj se bodo tekmovanja nadaljevala.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je pojasnil, da še ni dovoljeno odprtje fitnesov, velnes centrov in bazenov za rekreativne namene. V določenih bazenih imajo možnost treningov registrirani športniki, pri tem pa morajo upoštevati navodila NIJZ. Za vadbo športnikov pa bodo odprti fitnesi, ki so v sklopu stadionov in dvoran.

Sprostitev tako še ne velja za bazene v zdraviliščih in podobnih objektih. Zajc pričakuje, da bodo kmalu pripravljeni standardi za obratovanje, kar je pogoj za odprtje. Kajakaštvo, veslanje in druge podobne dejavnosti bodo po Kacinovih besedah dovoljene.

Dolinšek je podrobneje predstavil tudi sproščanje športnih aktivnosti. Že z 18. majem bo dovoljena prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, ta ukrep je povezan predvsem s počitniškim varstvom. Prav tako bo dovoljeno nadaljevanje usposabljanja strokovnih kadrov v športu, povezano s praktičnimi vsebinami in izpiti.

S 23. majem bo dovoljen tekmovalni in rekreativni šport tako v notranjih kot zunanjih športnih objektih in v naravi. Dovoljen bo stik med udeleženci, tudi ekipni športi v celoti; doslej je bila dovoljena le individualna vadba. Pogoje za to bo v prihodnje objavil NIJZ.

Trenutno je namreč dovoljena vadba športnikom, registriranim po zakonu o športu, v športnih objektih in na zunanjih površinah, z izjemo šolskih telovadnic, vsem prebivalcem na zunanjih površinah in tudi tekmovanja registriranih športnikov, do vključno državne ravni, vendar brez stika med udeleženci.

Dolinšek je medtem o finančni pomoči športu povedal, da je bilo nekaj ukrepov v prvih paketih splošne pomoči državljanom in gospodarstvu že sprejetih. “Za ostalo bo potrebno sprejeti rebalans proračuna. Šele potem bo mogoče bolj konkretno govoriti o denarnih sredstvih za šport. Mu pa mora država pomagati, saj je tudi ambasador države. Razmišlja se tudi o možnosti enkratne pomoči za športna društva in klube, pa tudi o olajšavah pri donacijah in sponzorstvih, natančnih datumov, kdaj bi bili lahko ukrepi sprejeti, pa še ni,” je še pojasnil.

Vir: STA

Print Friendly, PDF & Email