Že nekaj časa intenzivno trenirata tudi gluha atleta Iris Breganski in Tadej Enci.

„S trenerjem Gregorjem Doberškom že lahko trenirava na stadionu, kar je super in sem v času epidemije korona virusne bolezni zelo pogrešal. V času epidemije sva s trenerjem nekako uspešno prilagodila treninge in jih prestavila nekam v naravo ali gozd, kjer ni bilo veliko ljudi ter se pri tem vedno držala vseh varnostnih ukrepov ter razdalje. Potrebno je bilo veliko iznajdljivosti in prilagajanja dani situaciji. Lahko rečem, da je vse mogoče, če je le dovolj velika želja. Velik del treningov sem opravil tudi doma, predvsem vaje za moč in stabilizacijo trupa. Trenutno smo v predtekmovalnem obdobju,“ uvodoma pove 26-letni Tadej Enci.

„Vrhunec letošnje sezone bi me po prvotnem planu čakal konec julija 2020, ko bi moral nastopiti na svetovnem prvenstvu gluhih na Poljskem. A so tekmovanje zaradi izrednih razmer (koronavirus) prestavili na konec septembra 2020. Bo pa treba počakati še nekaj časa na uradno potrditev termina, saj je veliko odvisno od trenutnih razmer. Sam si seveda želim, da bo tekmovanje izpeljano in da bi lahko zastopal svojo državo. Eden glavnih ciljev sezone je tudi izboljšanje osebnega rekorda na 400 metrov,“ še doda Enci, ki se lahko pohvali tudi z dvema odmevnima medaljama – leta 2015 je 9. evropsko prvenstvo gluhih in naglušnih na Poljskem zaključil z bronom v teku na 400 metrov. Leto za tem je na Poljskem na evropskem dvoranskem prvenstvu gluhih in naglušnih v teku na 400 metrov osvojil zlato medaljo z novim osebnim rekordom 48,98.

„Začela sem s treningi. So pa bili športni objetki zaprti, zato sem trenirala v naravi, precej vaj sem naredil tudi v naravi. Sem pa zelo pogrešala prave treninge, prijatelje, trenerja,“ pove 19-letna Iris Breganski, ki pa je nekaj več časa, ki ga je imela v času koronavirusa, namenila šoli in učenju.

Letos je načrtovala, da bi nastopila na 5. mladinskem evropskem prvenstvu na Slovaškem, a je leto odpovedano prav zaradi koronevirusa. „ Letos tekmovanj žal ne bo,“ obžaluje, a v isti sapi pove, da bo več časa namenila tekmovanjem po Sloveniji. Njen trener je Saša Maraž.

Pred dvema letoma je na 4. EP za mladinke in mladince osvojila tri kolajne: postala je evropska mladinska prvakinja v metu kopja (26.69 metra) in skoku v višino (154 centimetrov), pred tem pa je bila srebrna pri suvanju krogle (10.24). Lani je nastopila tudi na evropskem članskem prvenstvu.

Več o Iris in njenih ambicijah pa v junijski oddaji Zmorem!, ki jo pripravlja Sportklub v sodelovanju z našim partnerjem podjetjem Lidl Slovenija.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email