Tadej Enci se je rodil leta 1994, prihaja iz Velenja, je vrhunski atlet, ki pa je že od rojstva naglušen. Trenira pod taktirko trenerja Gregorja Doberška. Sklenil je študij mehatronike, v bodoče pa se bo lahko povsem posvetil treningu in teku na 400 metrov, ki je njegova paradna panoga. Od minulega tedna naprej je kot vrhunski parašportnik zaposlen v državni upravi.

Korak naprej

„Resnično smo veseli, da je  Tadej Enci s svojimi odličnimi  športnimi rezultati pridobil zaposlitev na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). Prepričan sem, da bo Tadej sedaj, ko je prešel iz dosedanje fizično naporne zaposlitve v okolje, ki je bistveno bolj prijazno do športnikovih trenažnih procesov in tekmovanj, aktiviral ves svoj potencial, ki ga premore. Vsi skupaj bomo  v prihodnje z veseljem spremljali njegov športni razvoj. To pa je za nase športnike tretja aktivna zaposlitev, tu sta še Darko Đurić in Alen Kobilica,“ je ob tem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.

Prav Darko Đurić je bil leta 2014 sploh prvi parašportnik, ki se je zaposlili prek javne uprave.

Trenutno število vrhunskih športnikov in trenerjev, zaposlenih v državni upravi (vir: OKS-ZŠZ):

  1. MORS, Slovenska vojska: 70 vrhunskih športnikov in trenerjev
  2. MNZ, Policija: 30 vrhunskih športnikov in trenerjev
  3. MF, FURS: 15 vrhunskih športnikov in trenerjev

Ambiciozni cilji

„To je dolgoletna želja in sem zelo vesel, da se je uresničila saj trdno verjamem, da predstavlja veliko prelomnico na športni poti in so tudi sanje vsakega vrhunskega športnika. Do srede sem še bil zaposlen za polni delovni čas in večinoma opravljal fizično delo, kar se seveda pozna pri vsakodnevnih napornih treningih, ki trajajo od dve do tri ure, med vikendom so na sporedu tudi tekmovanja in je težko biti povsem spočit na tekmi. Sedaj sem dobil zaposlitev v državni upravi, se bo vse to spremenilo, končno se bom lahko stoodstotno posvetil atletiki, lahko bom treniral dvakrat dnevno, več časa bo na voljo za atletske priprave ter vse ostale obveznosti, ki spadajo k vrhunskem športu, zato se zelo se zelo veselim nadaljevanja. Letos zaradi koronavirusa žal ne bo velikega tekmovanja, saj je svetovno prvenstvo gluhih prestavljeno na leto 2022, bo pa prihodnje leto na sporedu največje športno tekmovanje – olimpijske igre gluhih v Braziliji in tam si želim biti v življenjski formi ter Sloveniji priborit stopničke,“ je povedal Enci.

Enci je leta 2016 v poljskem Torunu na evropskem dvoranskem prvenstvu gluhih in naglušnih v teku na 400 metrov osvojil zlato medaljo. Leto poprej je bil bronast na evropskem prvenstvu.

Print Friendly, PDF & Email