Točno leto nas še loči do začetka 16. poletnih paralimpijskih iger, ki jih bo med 24. avgustom 2021 in 5. septembrom 2021 gostil Tokio. Za prihajajoče paralimpijske igre Slovenija trenutno premore štiri kvote (paraplavanje eno, parastrelstvo dve, parakolesarstvo eno).

Paralimpijski tabor za mlade in priprave v Novi Gorici

„Smo v času, ko bi morali parašportniki iz celega sveta  pripravljati potovalke in se dokazati v športnih  dosežkih, ki  bi jih občudoval celi svet. Ker pa je v svet grobo zarezala pandemija, smo vse mednarodna športna tekmovanja premaknili v leto 2021 v leto, ki nam daje nekaj več upanja, da se vrnemo v stare smernice življenja. Prav tako upe polagajo organizatorji paralimpijskih iger, da bo Tokio vendarle postal prizorišče največjega športnega dogodka v letu 2021,“ uvodoma pove Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.

„Slovenski parašportniki pa se intenzivno pripravljajo v domačem okolju in čakajo na  čas, ko bodo uspešno svoje opravljeno delo delili z najboljšimi športnik na obli. Pri  uspešnem  razvoju aktivno sodeluje tudi paralimpijski komite z organizacijo kampa za  mlade družine, ki je že tradicionalno potekal v nam dobro znanem  Laškem. Za naše vrhunske športnike pa pripravljamo skupne priprave v začetku meseca septembra, tokrat prvič v Novi Gorici. Vse to z namenom, da  športnike motiviramo in jim vsi skupaj damo še en zagon, ki je nujno potreben, da bodo ostali na nivoju za dosego najvišjih mest v letu 2021,“ še doda Lazar.

Potnika za Tokio sta parastrelca Franc Pinter Ančo in Franček Gorazd Tiršek, ki sta kvoto tudi pristreljala na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Avstraliji.

Ob slovesu paraplavalca Darka Đurića se je izpraznilo mesto za moško plavalno kvoto. Kandidat za nastop je tako postal mladi paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, za katerega upamo, da bo odplaval normo na mitingu svetovne serije IPC v Berlinu v mesecu oktobru.

Kvoto za nastop na igrah ima tudi parakolesarstvo, kandidat za nastop sta dvojec Aleš Dragar&Jurij Porenta, ki nastopata v tandemu.

Pri atletiki imata izpolnjeni normi metalec diska Henrik Plank in slepi maratonec Sandi Novak, tako Henrik in Sandi sta kandidata za nastop, koliko kvot pa bo Slovenija dobila, še ni znano.

Kandidat za nastop ostaja tudi paratriatlonec Alen Kobilica, njegova uvrstitev je v dobršni meri odvisna od nastopov na tekmah svetovne paratriatlonske serije. Prva naslednja preizkušnja ga čaka v kanadskem Montrealu jeseni letos. Ker proces pridobivanja kvot v posameznih športnih disciplinah še traja si vsi želimo, da bi še kateri slovenski športnik osvojil kvoto za nastop v Tokiu.

Vodja paralimpijske odprave je dr. Boro Štrumbelj, njegova namestnica pa Jana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.

Print Friendly, PDF & Email