Pred praznovanjem prvega dneva slovenskega športa in tednom Evropskega športa smo na novinarski konferenci izpostavil pomen redne telesne aktivnosti, kakovostnega načina življenja, spodbujanja fizične dejavnosti in vse dogodke, načrtovane ob Dnevu slovenskega športa.

Po celi Sloveniji bodo na ta praznični dan potekali športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100m po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS kolesarimo skupaj in še mnogi drugi. Osrednja prireditev se bo na dan slovenskega športa odvijala na Trgu republike, kjer bo postavljen največji športni poligon s pestro paleto vadb in dejavnosti, pridružil pa se nam bo tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Istega dne bodo v Novem mestu Športne igre zaposlenih, na Bledu pa bodo slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na Olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec. »Kljub temu, da smo v letošnjem letu ostali brez mnogih športnih dogodkov in prireditev, smo pridobili nekaj, kar nas bo povezovalo za vedno – dan slovenskega športa, praznik, ki ga imajo le 4 države na svetu, praznik vseh Slovencev,« izpostavlja Bogdan Gabrovec, predsednik OKS-ZŠZ.

 

Prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, mag. Janez Sodržnik pojasni zakaj bomo dan slovenskega športa obeleževali prav 23. septembra. »23. septembra 2000 je na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zazvenela slovenska himna. Takrat so prvo slovensko olimpijsko zlato osvojili veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec. Od tega letos mineva okroglih 20 let. 23. september pa je tudi začetek Evropskega tedna športa, ko bo z dogodki in številnimi aktivnostmi popestren ves zadnji teden septembra. Do danes jih je po celotni Sloveniji registriranih že okoli 143.«

Ambasador praznika športa, Luka Žvižej, slovenski rokometaš, je pojasnil kako najmlajše spodbujati pri telesni aktivnosti. »Ključno je, da jim pomagamo z znanjem in izkušnjami, da jih spodbujamo, v njih vzbudimo tekmovalnost, vendar jih naučimo tudi pravil in discipline.«
Anica Vekuš, prostovoljka in vodja društva Šole zdravja – druga osnovna šola Celje, pove, da z redno in zmerno telesno dejavnostjo preventivno in pozitivno vplivamo na svoje zdravje. Začeti dan z gibanjem pomeni, da naš vsakdan obogatimo. »Če bi lahko učinek gibanja dali v eno kapsulo, bi bil to največkrat napisan recept s strani zdravnikov. Nobena kapsula se ne more primerjati z gibanjem« dodaja.

Sandra Trtnik, ponosna mama odličnega namiznega teniškega igralca Luke Trtnika izpostavi, da je njenemu sinu šport spremenil življenje. »Dal mu je samozavest, ki je ni imel«. Luka Trtnik ima enostransko cerebralno paralizo, vendar ko Luka igra namizni tenis, skorajda nihče ne opazi, da je njegova desna stran telesa šibkejša od leve. Njegova mama velik razlog za njegovo pozitivno zgodbo pripisuje športu. Bistvo njegove zgodbe povzema: »Tudi športniki invalidi lahko šport užijejo kolikor se le da. In prav je, da pozovemo prav vse, ki se najdejo v podobni zagati in imajo pomisleke, da pozabijo nanje«.

»Pripravite svojo najljubšo športno opremo, saj v zadnjem tednu septembra šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti« še spodbudijo pri OKS-ZŠZ.

Print Friendly, PDF & Email