Med 27. in 29 . julijem je v Ljubljani potekal prvi paraodbojkarski turnir na mivki v Evropi Lidl Slovenija Open 2021. Moške in ženske ekipe v stoječi in sedeči konkurenci iz devetih evropskih držav so se v torek in sredo pomerile v Ludus Beach Parku Ljubljana, v četrtek pa je finalni del dogodka potekal na plaži sredi mesta – na Pogačarjevem trgu. Slovenijo je na turnirju zastopalo kar 7 moških in ženskih ekip.. V sklopu Lidl Slovenija Odprtega prvenstva v paraodbojki so slovenske paraodbojkarice sede osvojile zlato in srebro, njihovi kolegi pa v močni mednarodni konkurenci tretje mesto!

V ženski konkurenci je Pogačarjev trg videl slovenski finale. Tija Vrhovnik, Lena Gabršček in Klara Vrabič so bile z 2:0 v setih boljše od kvarteta Mira Jakin, Suzana OcepekSenta Jeler in Jana Ferjan.

V moški konkurenci sta se za bron udarili Slovenija 1 in Slovenija 2. Z 2:1 v setih se je odličja veselila ekipa Sebastjan Osrecki, Tomi Jakša, Sašo Korun in Matic Keržan, ki je ugnala zasedbo Marko Zupančič, Marko Pokleka, Matjaž Majdič in Vaso Popadić.

»Super vesela sem, da nam je uspelo. Vse ekipe so bile nad turnirjem navdušene in si želijo, da bi drugo leto ponovili. Tako da očitno bo postala stalnica.  Glede igre same pa lahko rečem, da je »fajn« igrati na mivki, drugi občutki kot v dvorani, ampak za poletje super popestritev,« je povedala Lena Gabršček.

»Moje mnenje v turnirju je res iz srca prečudovito. Turnir je bil speljan in organiziran vrhunsko! Tukaj bi se rad zahvalil Darku Đuriču in njegovi ekipi pomočnikov, ki so turnir speljali perfektno. Vse ekipe, ki so prišle na turnir, so bile presenečene,  kako dobro je vse izpeljano,« je uvodoma dejal Matic Keržan, potem pa nadaljeval:

»S fanti sem osvojil 3. mesto sede in 5. mesto v stoje. Ne morem opisati mojega trenutnega veselja, kako sem vesel in kako srečen sem, da smo pokazali zobe in pokazali močno voljo in osvojili kolajno. Sam sem namreč poleg soigralca Tomija Jakšeta igral tako sedečo kot stoječo. Prva dva dneva sva imela po šest tekem, zadnji dan še dve. Noro, brez besed sem. Na jok mi gre, ko to govorim. Čustva so me preplavila. Hvala Slovenija, hvala vsem. Pa še sporočilo za našega podpornika: Lidl Slovenija, naslednje leto vam prinesemo zlato.  Hvala ker pomagate nam parašportnikom do uresničitve sanj.«

Sploh prvi v Evropi

Idejo za turnir v Ljubljani je dala organizacija Paravolley Evropa. Leta 2028 bo paraodbojka na mivki tudi šport na paralimpijskih igrah v Los Angelesu. Po svetu je ta panoga razširjena. »Zato smo se odločili, da organiziramo tovrstni dogodek, ki je sploh prvi v Evropi te vrste!« je v imenu organizacijske ekipe povedala Lena Gabršček, v ožjo organizacijsko ekipo pa so bili vključeni še Tija Vrhovnik, Darko Đurić, Branko Mihorko, svoj velik doprinos sta dodali Odbojkarska zveza Slovenije in podjetje Extrem.

Na turnirju so sodelovale ekipe s Hrvaške, Estonije, Madžarske, Italije, Srbije, Latvije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Merile so se v odbojki stoje in odbojki sede.

Foto: ParaVolley Europe/Aleš Oblak

Print Friendly, PDF & Email