V letu 2020 je Olimpijski komite Slovenije skupaj z velikim sponzorjem Europlakat ter v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Slovenskim paralimpijskim komitejem in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, objavil javni natečaj Olimpijski plakat Tokio 2020.

Olimpijski plakat sodi med pomembne simbole olimpizma in uradni plakat je bil izdelan že za prve olimpijske igre moderne dobe, ki so leta 1896 potekale v Atenah v Grčiji. Na plakatih so uprizorjeni motivi športnikov, športna prizorišča, emblemi iger ter tudi značilnosti gostujočega mesta, države in naroda. Plakati predstavljajo torej zanimivo kulturno raznolikost, ki je za olimpijsko gibanje zelo značilna.

Na tokratni razpis je prispelo preko 300 plakatov vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Največ v kategoriji osnovnih šol. V vsaki kategoriji je strokovna komisija izbrala zmagovalni plakat ter plakate, ki so izbrani za objavo na javnih mestih Europlakata.

Priznanja za zmagovalne plakate so ravnateljem vseh treh izobraževalnih institucij predali predsednik Slovenske olimpijske akademije Miroslav Cerar, Njegova Ekscelenca veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komiteje Slovenije Damijan Lazar in predstavnik podjetja Europlakat, Urban Korenjak.

Zmagovalci letošnjega natečaja so:

Vrtec:
Vrtec pri osnovni šoli Horjul, Enota Pikapolonice. Plakat so izdelale Eva Marolt, Lucija Marolt, Ajda Trček, Leila Buh in Lara Plestenjak
Mentorici: Vanja Šubic in Andreja Jereb

Osnovna šola:
II. Osnovna šola Celje. Plakat sta izdelali Ula Cokan in Lara Močnik, 1. b razred
Mentorica: Nika Mirnik

Srednja šola:
Gimnazija Jesenice. Plakat je izdelal Zal Vukalić, 3. b razred
Mentorica: Sonja Janša Gazič

Avtorji zmagovalnih plakatov prejmejo prav posebno darilo in sicer organizacijo športno-izobraževalne ekskurzije, ki jo zagotovita OKS in Europlakat ter organizacijo delavnice na tematiko japonske kulture in tradicije, ki jo zagotovi Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.

Vsi zmagovalni plakati in plakati, ki so bili izbrani za javno objavo, pa so objavljeni v obliki vele plakatov na javnih mestih po Sloveniji. Za objave je poskrbelo podjetje Europlakat.

Print Friendly, PDF & Email