Prihodnji dnevi bodo v znamenju odbojke sede. V Turčiji bosta med 17.10. in 23.10. potekali evropski prvenstvi članic in članov. Po 20 letih bo imela Slovenija prvič tako žensko kot moško člansko vrsto. Tekmovanje bo potekalo v mestu Kemer, ki leži na jugu Turčije v pokrajini Anadolija.

V ženski konkurenci 10, v moški 16 ekip

Slovenke bodo igrale v skupini A s Turčijo, Finsko, Nemčijo, Hrvaško in Poljsko. V skupini B se bodo merile Rusija, Ukrajina, Italija, Madžarska in Nizozemska; skupaj 10 reprezentanc.

Člani so bili izžrebani v predtekmovalno skupino D, kjer so še Rusi, Hrvati in Čehi.  V skupini C bodo igrali BiH, Poljska, Madžarska in Gruzija, v skupini B Ukrajina, Latvija, Nizozemska in Italija, v skupini A pa Turčija, Nemčija, Srbija in Francija; skupaj 16 izbranih prst.

Tekmovanje v sodelovanju z domačimi organizatorji vodi EuroParaYolley, ki mu predseduje Branko Mihorko.

Ženska reprezentanca:
Lena Gabršček (kapetanka), Mira Jakin, Marinka Cencelj, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Senta Jeler, Jana Ferjan, Danica Gošnak, Tija Vrhovnik.

Moška reprezentanca:
Matjaž Majdič (kapetan), Matic Keržan, Sebastjan Osrečki, Sašo Korun, Jordan Jakin, Simon Turk (libero), Tomi Jakša, Jaša Bartelj, Marko Pokleka, Vaso Popadić, Marko Zupančič.

Spremstvo:
Simon Božič (selektor), Branko Mihorko (trener), Valentina Brik (pomočnica trenerja), Stefan Knežević (fizioterapevt), Dejan Fabčič (zdravnik), Darko Đurić (vodja reprezentanc). Na prvenstvu bodo tudi trije sodniki iz Slovenije: Janko Plešnik, Ema Vratarič, Špela Plešnik.

Tekme ženske reprezentance:

17.10.
Slovenija – Hrvaška (15.00)

18.10.
Slovenija – Nemčija (9.45)
Slovenija – Turčija (20.00)

19.10.
Slovenija – Finska (15.00)

20.10.
Slovenija – Poljska (15.00)

Tekme moške reprezentance:

17.10.
Slovenija – Hrvaška (19.30)

18.10.
Slovenija – Češka (17.00)

19.10.
Slovenija – Rusija (19.30)

Člani od 1993, članice od 1995

Moški niso novinci na velikih tekmovanjih. Še več: prvič so se na mednarodni sceni pojavili 1993., ko na evropskem prvenstvu na Finskem osvojili 4. mesto. Dve leti pozneje so na domačem EP-ju bili šesti, 1997. so bili 6. na EP v Estoniji, kar je bilo dovolj za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tam so leta 1998 zasedli 10. mesto. Sledili sta še dve evropski prvenstvi: V BiH (7. mesto) in Madžarska (8.). Danes je selektor reprezentance Simon Božič, pred tem so izbrano vrsto vodili Adi Urnaut, Viki Prevorčnik in Matjaž Cvek. Dekleta so z uradnimi nastopi začela leta 1995. Tako kot člane je tudi članice vodil Adi Urnaut, ki je izbrano vrsto vodil do 2011., ko je na njegovo mesto prišel dosedanji selektor Simon Božič. Slovenke imajo za sabo 12 evropskih prvenstev, osvojile so devet kolajn, zadnjo bronasto leta 2015, ko je evropsko prvenstvo potekalo v Podčetrtku. Reprezentanca je petkrat igrala na svetovnem prvenstvu, zadnjič 2018. Osvojila je tri medalje.  Članice so bile trikrat na paralimpijskih igrah. Dvakrat so jih sklenile na 4. mestu, pred devetimi leti so bile šest.

Visoke ambicije

»Z žensko reprezentanco imamo vedno visoke cilje,« pravi Simon Božič, selektor moške in ženske reprezentance, ki pa spomni, da je imela reprezentanca nekaj smole. »Suzana Ocepek je morala na nujno operacijo, zato ne bo mogla pomagati. Za nameček smo verjetno ostali tudi brez naturalizirane igralke iz Ukrajine. Uredili smo vso dokumentacijo, a tamkajšnja zveza zavira dokončen prestop. Je pa pridobitev te vrhunske igrale velika naložba za prihodnje,« izpostavi Božič, ki je pohvalil prizadevnost in trud svojih varovank.

»Priprave so bile dobre, se pa tudi mi soočamo s pomanjkanjem tekem. Zadnje uradne tekme smo igrali julija na zlati ligi narodov na Nizozemskem. Smo pa potem v goste povabili ukrajinsko reprezentanco in z njo odigrali pet kvalitetnih tekem. Forma bo kljub temu prava, bomo pa malce menjali način igre zavoljo odsotnosti prej omenjenih igralk. Cilji pa kljub temu ostajajo visoki, to je polfinale, odstopa le Rusija, potem pa smo tu štiri reprezentance, ki smo precej enakovredne,« sklene Božič, ki spomni, da bo treba tudi nekaj sreče in dobre dnevne forme.

Bo pa Božič vodil tudi moško reprezentanco, ki je po dveh desetletjih spet nazaj na sceni!
»Kdor pozna ta šport, ve, da je izjemen uspeh, da imamo po 20 letih na evropskem prvenstvu tako žensko kot moško reprezentanco, hkrati pa je to velik korak naprej. Moška vrsta je mlada in nadarjena. Pred tremi leti smo začeli z načrtnim delom, danes gremo na EP,« je vesel in upravičeno Božič.

»Menim, da lahko fantje sežejo do 10. mesta. Bo pa velik zalogaj to za njih, saj se bo treba soočiti tudi s psihološkim momentom, ki te spremlja na velikem tekmovanju, za veliko večino njih pa je to sploh prvo veliko tekmovanje na tako visoki ravni. V naši skupini so tudi svetovni podprvaki Rusi, proti katerim se še ne gre nadejati, da se kosamo z njimi, je pa tako tekmovanje naložba za jutri,« ocenjuje Božič, ki spomni, da je naša moška zasedba minuli mesec pokazala dobro igro na srebrni ligi narodov v Italiji.

Spomnimo: člani so septembra v Italiji nastopili v srebrni ligi narodov in zasedli 2. mesto. Članice so bile julija na Nizozemskem, v zlati ligi narodov so bile na koncu četrte.

Vesel, ker so nazaj

Med temi, ki je bil tudi član reprezentance leta 2001, je tudi današnji kapetan Matjaž Majdič. »Verjetno se bom šele na EP v Turčiji zavedel, da spet igramo dalje na tako visoki ravni. Zelo sem vesel, da se je obudila moška reprezentanca, nisem pa verjel, da se bo to zgodilo. Veselimo se tekmovanja, kjer želim, da izkoristimo priložnosti, ki se nam ponudijo,« odločno sklene Majdič.

»Mislim, da smo dobro pripravljene. Vse bomo dali od sebe, zadnje tri mesece smo dobro trenirali. Je pa ekipa malce drugačna, kot smo načrtovali in pričakovali. Upali smo, da bo naša nova soigralka Valentina lahko zaigrala že v Turčiji, a to očitno ne bo šlo. Suzana Ocepek pa še vedno okreva po operaciji. S tehnično-taktičnega vidika gledano sta to dva velika minusa,« opozori kapetanka ženske vrste Lena Gabršček, ki verjame, da se bo zavoljo prej omenjenih težavah odgovornost porazdelila med ostale, ki bodo, to je Lena prepričana, pokazale še več volje, želje, borbenosti. Lena in soigralke ne skrivajo, ciljajo na polfinale!

Print Friendly, PDF & Email