Pred našimi parašportniki in parašportnicami je vnovič leto, ki prinaša številna mednarodna tekmovanja. V Sloveniji gostimo tudi dve odmevni tekmovanji: največji namiznoteniški turnir na svetu Slovenia Open Thermana Laško in evropsko prvenstvo v bilijardu.

Slivnik januarja in marca

Že v prvih dneh januarja se na sever v Lillehammer odpravlja paraalpski smučar Jernej Slivnik, ki ga med 8. in 23.1. čaka nastop na svetovnem prvenstvu na severu Evrope. V mesecu januarju bodo aktivni tudi igralci showdowna, ki potujejo na Finsko.

V februarju se bodo na svetovnem prvenstvu, med 18.2. in 27.2. v Dubaju, predstavili člani in članica naše paralokostrelske reprezentance.

V prvih dneh marca, začelo se bo 2.3., končalo pa 12.3., bo v Laškem potekalo evropsko prvenstvo v biljardu na vozičkih. Med 4.3. in 13.3. bo Peking gostil zimske paralimpijske igre, na njih pa bo nastopil parasmučar Jernej Slivnik. Konec marca, med 28.3. in 2.4., bo v španski Cordobi potekalo evropsko prvenstvo v hitropoteznem šahu za gluhe.

Olimpijske igre gluhih

Prvega maja pa se v Braziliji, v mestu Caxias do Sul, začenjajo 24. olimpijske igre gluhih, ki bodo trajale do 15.5. Na njih bo Slovenijo zastopal kvartet Leja Glojnarič in Iris Breganski ter Tadej Enci (vsi trije atletika) in tenisač Marino Kegl.

V teh majskih dneh bo pozornost sveta usmerjena vnovič v Laško, kjer bo med 11.5. in 14.5. potekal tradicionalni Slovenia Open Thermana Laško, ki velja za največji namiznoteniški turnir na svetu za športnike invalide. Prav tako maja bo na delu tudi naša ženska reprezentanca odbojke sede, ki bo med 18.5. in 24.5. na Kitajskem (Hangzhou) tekmovala na svetovnem prvenstvu.

Pester junij

Junija bodo obeležili naši paraplavalci, ki se bodo med 12. in 18.6. za kolajne borili na evropskem prvenstvu na portugalskem otoku Madeira. Pa junija tekmovanj še ne bo konec: med 21.6. in 23.6. bomo stiskali pesti za našo paraplezalno reprezentanco na tekmi svetovnega pokala, merili se bodo v avstrijskem Innsbrucku. Do konca junija so predvidena še tri tekmovanja, kjer bomo tekmovali tudi mi: Severna Makedonija med 25.6. in 5.7. organizira svetovno ekipno prvenstvo v šahu slepih in slabovidnih, Finska med 27.6. in 4.7. gosti evropske paraigre mladih, košarkarji na vozičkih pa bodo na EP skupine C iskali preboj v skupino B.

Drugi del koledarskega leta s svetovnim prvenstvom začenjajo parakolesarji, ki bodo med 11. in 14.8. tekmovali v Kanadi, paraatleti pa med 26.8. in 4.9. na drugem koncu sveta – na Japonskem.

Septembra bodo za gluhe in naglušne košarkarje v Izraelu organizirali svetovno prvenstvo v košarki 3X3.

Konec oktobra, med 28. in 30.10., bo na sporedu tudi evropsko prvenstvo v športnem paraplesu, gostitelj tekmovanja bo znan naknadno.

Štiri tekmovanja pa bodo novembra: med 3.11. in 17.11. bodo Združeni Arabski Emirati v Al Ainu pripravili svetovno prvenstvo v parastrelstvu, med 6.11. in 12.11. bo v španski Granadi svetovno prvenstvo v paranamiznem tenisu, med 25. in 26. novembru pa bo Kranj gostil že 10. memoriral Borisa Žukeviča. V novembru bodo svoje znanje pokazali tudi v naši curling reprezentanci, ki odhaja na turnir v Švico, točen datum še sledi.

Še skok v december 2022: začelo se bo s svetovnim prvenstvom za igralce boccie, prvenstvo bo med 3. in 14.12. v Riu de Janeiru.

Nekaj odprtih zadev

V prihodnjih tednih bo tudi jasno, kje in kdaj bodo naši fantje odbojka sede igrali na EP B divizije, prav tako pa se čakajo datumi in lokacije za EP kegljanje slepih in slabovidnih, SP v športnem ribolovu, EP v showdownu in tekmovanju v hokeju na električnih vozičkih.

Print Friendly, PDF & Email