Leto 2021 je bilo paralimpijsko, nič drugače pa ne bo niti letos! Tudi letos imamo paralimpijca, ki pa ga dobrih 53 dni pred začetkom paralimpijskih iger v Pekingu čaka še en velik tekmovalni izziv. Jernej Slivnik, 21-letni paraalpski smučar, v prihodnjih dneh odhaja na svetovno prvenstvo na Norveško, kjer ga 19.1. in 21.1. čakata tekmi v veleslalomu in slalomu. To bo eden od vrhuncev sezone: čez 53 dni se v Pekingu začnejo 13. zimske paralimpijske igre, kjer bo takisto tekmoval Jernej Slivnik. O tem je tekla danes beseda v Kranjski Gori.

Slivnik ni debitant na največjih tekmovanjih. Na paralimpijskih igrah v Južni Koreji 2018 je v slalomu dosegel 12. mesto, v veleslalomu je odstopil. Na svetovnem prvenstvu leta 2019 je bil deseti v slalomu ter 17. v veleslalomu.

Slivnik bo na SP v slalomu in veleslalomu nastopil 19. in 21. januarja, do iger na Kitajskem pa je zdaj še nekaj več kot 50 dni.

»Dobro se počutim, v zadnjih mesecih in tednih nam jo je malo zagodlo vreme. A zdaj so spet prave zimske razmere. Veselim se najprej Norveške, da tam pokažem najboljše predstave, upam, da mi bo v teh dveh mesecih uspelo. Rad bi izboljšal svoje rezultate s prvega SP, sem pa v tej sezoni že pokazal v pokalu, da če se vse ‘poklopi’, spadam med deseterico,« je o prvem izzivu na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori dejal Slivnik, ki dodaja, da kljub velikemu pomenu za zdaj še ne razmišlja o igrah. »Tam smo vsi najboljši na kupu, organizacija je vrhunska in to je res krona kron,« je pomen paralimpijskih iger opisal Slivnik.

Od leta 2016 nad njegovim razvojem bdi trener Roman Podlipnik, za fizično pripravo je odgovoren dr. Mitja Bračič.

Dobri obeti

»Jernej napreduje iz leta v leto. Verjamem, da je pred njim še nekaj korakov, dosegel bo še zelo vidne rezultate. V danih razmerah smo izkoristili, kar se je dalo. S tem delom, ki ga je vložil, bi lahko že letos naredil korak naprej,« je pojasnil njegov trener Roman Podlipnik, ki je spregovoril tudi o pričakovanjih pred svetovnim prvenstvom in paralimpijskimi igrami.

»Vse je možno, tudi boljše od desetega mesta, verjamem, da bo z nekaj starti prišel tudi zelo viden rezultat. Mogoče že letos ali pa kasneje, verjamem pa, da ima lepo pot pred seboj,« je še dodal trener.

Na paralimpijskih igrah bo slovenski predstavnik morda nastopil tudi v tretji disciplini, superveleslalomu. Če bo uspešno opravil test na februarskih tekmah svetovnega pokala v tej disciplini, v kateri do zdaj ni tekmoval, bi nato lahko startal tudi v Pekingu, je na novinarski konference potrdil trener Podlipnik, tretji štart v Pekingu pa bo Slivnik lovil februarja na tekmah v Švici.

Vodja paralimpijske odprave v Tokio bo Roman Jakič.

Debi na Nizozemskem

Slivnik, 21-letnik s Hrušice, je kljub mladosti že izkušen tekmovalec v svetovnem pokalu, ima pa tudi nastope na svetovnem prvenstvu in paralimpijskih igrah.

Slivnik smuča od leta 2009, na profesionalni ravni pa zadnjih pet let, ko sodeluje s trenerjem Podlipnikom. Leta 2015 je kot 14-letnik nastopil na prvem tekmovanju v Landgraafu in na svoji prvi tekmi v mladinski konkurenci tudi zmagal. Januarja 2016 pa je kot 15-letnik prvič sodeloval na tekmi svetovnega pokala v paraalpskem smučanju, takrat je še kot predtekmovalec nastopil v Kranjski Gori.

V letošnji sezoni nastopa na tekmah evropskega in svetovnega pokala. V evropskem pokalu je že prišel na stopničke, v svetovnem pa je bil v tej sezoni najvišje na osmem mestu v St. Moritzu.

Pomen za parašport

»Paralimipijske zimske igre so za nas pomembne, ker ta del težje vstopa v sistem športa invalidov. Smučišča v Sloveniji žal še niso prilagojena invalidom, veseli pa, da imamo v tej uspešni zgodbi Jerneja, ki razvija panogo sedečega smučanja. Veseli smo, da se je s trenerjem Romanom Podlipnikom že približal svetovnemu vrhu, naša naloga pa je, da tej navezi omogočimo čim bolj uspešne nastope,” je na novinarski konferenci dejal Damijan Lazar, predsednik krovne zveze za šport invalidov – slovenskega paralimpijskega komiteja.

Slivnika na športni poti podpira njegov osebni sponzor LIP Bohinj. Tudi v novi tekmovalni sezoni Jerneja podpira Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ (ZSŽ), ki združuje upravljavce žičniških naprav in smučišč. Vabljeni k obisku njihove spletne strani.

D.P., STA
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email