Še točno 50 dni nas loči do začetka 13. zimskih paralimpijskih iger, ki jih bo med 4.3. in 13.3. gostil kitajski Peking. Na igrah bo nastopil tudi naš paraalpski smučar Jernej Slivnik, ki se bo zagotovo pomerili v slalomu in veleslalomu.  Vodja paralimpijske odprave v Peking bo Roman Jakič.

Peking tako postaja prvo mesto, ki bo gostilo tako zimske kot poletne paralimpijske igre. Poletne so bile 2008., zdaj še zimske. Je pa Peking že tretje azijsko mesto po Naganu 1998 in Pjongčangu 2018., ki gosti zimske paralimpijske igre. Parašportnice in parašportniki se bodo merili v šestih športnih panogah, podeljenih bo 78 kompletov kolajn. V Pekingu se bodo najboljši na svetu merili za kolajne v alpskem smučanju, teku na smučeh, biatlonu, hokeju, deskanju in curlingu.

:: Spletna stran Peking 2022

Paralimpijske igre bodo eden od dveh vrhuncev sezone. Prvi vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo, kamor je Slivnik odpotoval s trenerjem Romanom Podlipnikom. Jernej bo 19.1. na štartu veleslaloma, dva dni kasneje ga čaka še slalom. »O paralimpijskih igrah še ne razmišljam. Lahko pa rečem, da so paralimpijske igre tekmovanje, kjer smo vsi najboljši na svetu na kupu, organizacija je vrhunska in to je res krona kron,« se je Slivnik dotaknil iger, kjer bo drugič zapored tudi slovenski zastavonoša.

Slivnikovi štarti v Pekingu:
10.3. veleslalom
12.3. slalom

Jernej Slivnik (biografija):

Jernej Slivnik je 21-letni vrhunski parašportnik s Hrušice pri Jesenicah. Slivnik se je zapisal paraalpskemu smučanju, tekmuje v svetovnem pokalu, v minulih letih je nastopil na svetovnem prvenstvu in paralimpijskih igrah. Danes pod taktirko trenerja Romana Podlipnika tekmuje v veleslalomu in slalomu.

Gal Jakič

Slivnik je paraplegik, pri petih letih je doživel prometno nesrečo. Smučal je že pred nesrečo, po nesrečnem dogodku pa ga je zanimalo le, če bo še kdaj smučal. To mu je uspelo. Nad paraalpskim smučanjem ga je navdušil tudi naš nekdanji paralimpijec Gal Jakič, ki se je s Slivnikom spoznal na Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, srečala in dodobra spoznala pa sta se na redni letni rehabilitaciji v Termah Čatež. Slivnik se je z monoskijem, tako se imenuje za invalide, prilagojena smučarska naprava prvič srečal pri devetih letih, na predstavitvenem taboru za invalide v Kranjski Gori, ki ga je organiziral slovenski paralimpijec Gal Jakič. Slivnik smuča od leta 2009.

Pogačnik in Podlipnik

Slivnik se tako s smučanjem ukvarja že 11 let, na profesionalni ravni pa zadnjih pet let. Zadnjih pet let trenira pod okriljem trenerja Romana Podlipnika, sicer gimnazijskega profesorja športne vzgoje. Za kondicijsko pripravo Slivnika skrbi dr. Mitja Bračič. Prvi Slivnikov trener je bil Uroš Pogačnik, sodeloval je še Bojan Kavčič. Sprva je bil Slivnik desetletje član SK Radovljica, od lanskega leta pa je član ASK Kranjska Gora.

Nizozemska

Jernej je leta 2015 odšel na prvo tekmovanje na Nizozemsko (v mestu Landgraaf), kjer je na svoji prvi tekmovalni tekmi v mladinski konkurenci tudi zmagal. Januarja 2016 je kot 15-letnik debitiral na tekmi svetovnega pokala v paraalpskem smučanju, kot predtekmovalec je nastopil v Kranjski Gori.

V sezoni 2016/2017 je dosegel paralimpijsko normo, to je ponovil tudi za letošnje paralimpijske igre, ki se v Pekingu začnejo 3. marca.

Na paralimpijskih igrah v Južni Koreji je 2018. v slalomu dosegel lepo 12. mesto, v veleslalomu je odstopil. Na svetovnem prvenstvu, ki sta ga leta 2019 družno gostila Kranjska Gora in Sella Nevea, pa je bil 10. v slalomu ter 17. v veleslalomu.

Prvič v superveleslalomu in kombinaciji

V lanski sezoni je dosegel dve zmagi v evropskem pokalu: dvakrat je bil najhitrejši na veleslalomu v Kaurentalu. V svetovnem pokalu pa se je dvakrat zavihtel na 4. mestu v slalomu, bilo je 22. in 23.1. 2021 v Veysonnazu. Ob koncu lanske sezone je na štirih tekmah odprtega prvenstva Avstrije dosegel krstno zmago v kombinaciji, prvič pa je nastopil tudi na superveleslalomski tekmi.

Letos najvišje 8.

V letošnji sezoni se meri v evropskem in svetovnem pokalu. V EU pokalu ima dve tretji mesti v slalomu, v najmočnejši konkurenci svetovnega pokala pa se je najvišje zavihtel 20.12. 2021, ko je bil 8. na slalomu v St. Moritzu.

Slivnik končuje šolanje na gimnaziji na Jesenicah, v tamkajšnji srednji šoli pa ima veliko podporo in razumevanje celotnega učiteljskega zbora na čelu z ravnateljico mag. Lidijo Dornig. Slivnik po srednji šoli razmišlja pa o študiju kineziologije na Fakulteti za šport. Slivnikov vzornik je skorajda njegov sosed rojak hokejist Anže Kopitar, Jernej je tudi ambasador programa Postani športnik, ki sta ga z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti Zveza ŠIS – SPK in Lidl Slovenija razvila pred leti.

Šestič po letu 1992

Letos bo šestič (po letih 1998 – Srečko Kos; 2006 – Žiga Breznik in Gal Jakič, 2010 in 2014 – Gal Jakič, 2018 – Jernej Slivnik), da bo imela Slovenija predstavnika na tem tekmovanju.

Edino medaljo na zimskih paralimpijskih igrah pa je dosedaj priboril Franc Komar leta 1984 v Innsbrucku. Bronast je bil v alpski kombinaciji.

Slovenski nastopi med letoma 1992 – 2018:

Zimske paralimpijske igre Nagano 1998:
alpski smučar Srečko Kos:
smuk: 20. mesto
superveleslalom: 18. mesto
slalom: 15. mesto
veleslalom: odstop

Zimske paralimpijske igre Torino 2006:
alpski smučar Žiga Breznik:
veleslalom: odstop

alpski smučar Gal Jakič:
ostal je brez aktivnega nastopa. Po ugotovitvah Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) ni imel dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec na veleslalomski tekmi.

Zimske paralimpijske igre Vancouver 2010:
alpski smučar Gal Jakič:
slalom: 29. mesto
veleslalom: odstop

Zimske paralimpijske igre Soči 2014:
alpski smučar Gal Jakič:
slalom: odstop
veleslalom: odstop

Zimske paralimpijske igre Pyeongchang 2018:
alpski smučar Jernej Slivnik:
slalom: 12. mesto
veleslalom: odstop

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email