Šempeter v Savinjski dolini bo od 28. aprila do 1. maja prizorišče turnirja zlate lige narodov v odbojki sede za ženske, naša izbrana vrsta pa bo tekmovanje najvišje ravni skušala izkoristiti kot čim boljšo pripravo za svetovno prvenstvo, ki bo konec maja na Kitajskem. Pestra sezona čaka tudi moški reprezentanco, so zapisali pri Odbojkarski zvezi Slovenije.

 Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je lani navdušila z odličnimi predstavami na evropskem prvenstvu v Turčiji, na katerem so naša dekleta osvojila visoko četrto mesto. V letošnji sezoni imajo Slovenke, ki bodo reprezentančno sezono začele prav v Šempetru, še večje ambicije. »Po evropskem prvenstvu v Kemerju se je ritem treningov nekoliko zmanjšal, treningi so potekali na taki ravni, da smo vzdrževali telesno pripravljenost, posvetili smo se tudi tehničnim prvinam in skušali ohranjati splošno formo. S februarjem bomo zopet začeli trenirati na najvišji možni ravni, saj je pred nami pestra sezona z novim evropskim klubskim tekmovanjem, tu je zlata evropska liga, glavni cilj pa je dober nastop na svetovnem prvenstvu in boj za nastop na paralimpijskih igrah v Parizu,« je uvodoma dejal selektor Simon Božič.

Tudi Valentina Brik

Slovenska ženska izbrana vrsta, ki je v minulih letih nanizala izjemne rezultate in se z največjih tekmovanj domov vračala z odličji, je zdaj nekoliko pomlajena, dekletom pa se bo priključila tudi nekdanja ukrajinska reprezentantka Valentina Brik, saj je mednarodna zveza dokumentacijo za prestop že potrdila. »Valentina je za nas vsekakor velika okrepitev, saj gre za eno najboljših igralk odbojke sede. A njen prihod nam vsekakor ne zagotavlja, da bomo avtomatsko uvrščeni nekaj mest višje. Odbojka sede je namreč naredila velik preskok, vse več reprezentanc je profesionaliziranih, igranje odbojke igralcem in igralkam predstavlja poklic in s temi državami se v organizacijskem in finančnem smislu ne moremo kosati. Zato moramo, da dosegamo tako dobre rezultate, vlagati več, se več stvarem odrekati, naš način dela pa je drugačen, prilagojen našim razmeram. A osebno sem s tem, kar imamo, zelo zadovoljen in sem ne glede na vse prepričan, da bomo z resnim delom in brez kakšnih posebnih zdravstvenih težav še naprej kandidati za visoke uvrstitve na vsakem tekmovanju,« je dodal Božič.

Najprej EP, potem srebrna liga narodov

V letu 2021 smo na evropskem prvenstvu po dvajsetih letih spremljali tudi moško reprezentanco, ki je na premiernem nastopu osvojila 12. mesto, v srebrni ligi narodov pa so bili naši fantje odlični drugi. Slovence letos čakata evropsko prvenstvo divizije B in srebrna liga narodov. »Pri moških je potek sezone nekoliko drugačen, saj je koledar bolj razpotegnjen. Najprej jih namreč čaka evropsko prvenstvo, skozi katerega se bodo skušali prebiti v A divizijo, jeseni bodo zopet igrali v srebrni ligi, v kateri so bili lani drugi, letos pa ciljamo na zlato odličje. Vmes se bo odvijalo še novo evropsko klubsko tekmovanje, tako da nam izzivov ne manjka,« je pojasnil slovenski selektor.

»Tekmovanja si bodo v letošnjem letu sledila eno za drugim in v strokovnem štabu reprezentance smo se odločili, da k nam pripeljemo zlato ligo narodov, na roke pa so nam šli tudi v Odbojkarskem klubu Šempeter. Termin organizacije smo lahko določili sami in to nam zelo ustreza, saj smo si pred svetovnim prvenstvom želeli igrati proti najboljšim evropskim reprezentancam, Rusiji, Ukrajini, Nemčiji, Italiji in Madžarski, ki tako prihajajo k nam. Seveda si želimo, da bi katero od tekmovanj že letos lahko organizirali tudi za moške, a bolj kaže na to, da jih bomo pri nas lahko spremljali prihodnje leto. Bomo pa zato v Ljubljani zopet organizirali odprto prvenstvo v odbojki na mivki sede in stoje. Lani smo bili prvi, ki smo se kljub pandemiji COVID-19 odločili za to potezo in veseli smo, da je bil turnir tako uspešen in da se k nam vrača tudi tokrat. Odziv po vsem svetu je bil izjemen, posledično so se za organizacijo odločili tudi v drugih državah,« je za konec dodal Branko Mihorko, ki deluje v štabu obeh slovenskih reprezentanc, hkrati pa je tudi predsednik vse bolj prodorne evropske zveze Para Volley Europe.

 

Print Friendly, PDF & Email