Naš paraalpski smučar 21-letni Hrušičan Jernej Slivnik je z odliko končal svetovno prvenstvo v Lillehammerju. Po 7. mestu na sredinem veleslalomu je današnji slalom sklenil z izvrstnim 4. mestom. Po prvem teku je bil šesti, v drugo pa je še popravil svojo uvrstitev.

Svetovni prvak Norvežan

Slivnik je že na sredini tekmi potrdil, da je v dobri formi. S prebojem med prvih deset mu je z ramen padlo breme, zato je na današnji tekmi smučal sproščeno, predvsem pa zbrano in natančno. Vse skupaj pa je bilo dovolj za izvrstno 4. mesto.

Svetovni prvak med sedečimi smučarji je postal domačin Norvežan Jesper Pedersen (1:27,61), srebrn je bil Francoz Victor Pierrel (1:30,28), bronast pa Nizozemec Niels De Langen (1:31,37), Slivnik je bil s časom 1:34,62 četrti.

Dobra ocena

“Že v prvi vožnji sem odpeljal zelo dobro. Postavitev je bila direktna in hitra. V drugem teku sem šel še bolj “na glavo”, za Poljakom Igorjem Sikorskim sem bil stotinko zadaj. To me je še dodatno motiviralo. Napadel sem in z nekaj napakami prišel do 4. mesta,” je po tekmi povedal Slivnik. “Tega svetovnega prvenstva sem se resnično veselil. Morda še bolj kot iger v Pekingu. Vesel sem, ker se je tako izteklo v tej pravljični Norveški. Vse skupaj pa je krasen in izvrsten motiv za nastop na paralimpijskih igrah,” sklene Slivnik.

“Vedeli smo, da lahko Jernej tako smuča ob določenih pogojih. Tokrat se je izkazal tudi na trdi podlagi, kjer je imel včasih nekaj bojazni. Na tem prvenstvu je pridobil tudi na samozavesti. V veleslalomu je v drugo smučal z malce zavore, a je ravno zato naredil napako. V smučanju je tako, da moraš ves čas napadati, tudi za ceno tega, da narediš napako. V slalomu se je po 7. mestu v veleslalomu sprostil malce bolj in dobro opravil s progo,” je trener Roman Podlipnik ocenil nastop svojega varovanca Jerneja, ki od lanskega poletja vadi tudi z dr. Mitjo Bračičem, ki skrbi za fizično pripravo Slivnika.

Slivnik in Podlipnik se jutri vračata v Slovenijo, drug teden sledi trening superveleslaloma. Sedmega februarja odhajata v švicarski Veysonnaz, kjer bo od 7.2. do 13.2. kar pet tekem evropskega pokala. Začenši s superveleslalomom in superkombinacijo, kjer bo štartal tudi Slivnik.

Debitiral leta 2019 

Svetovno prvenstvo na Norveškem je bilo za Slivnika že 2. svetovno prvenstvo. Na tej ravni tekmovanja je prvič nastopil že pred tremi leti. Na svetovnem prvenstvu, ki sta ga leta 2019 družno gostila Kranjska Gora in Sella Nevea, je bil 10. v slalomu ter 17. v veleslalomu. Tokrat je svoje uvrstitve bistveno popravil, za nameček pa kvalitetni preskok dokazal tudi z bistvenim zmanjšanjem razlike za najboljšimi.

Paralimpijske igre sledijo

Vse skupaj je krasna vzpodbuda za prihajajoče paralimpijske igre, ki bodo v Pekingu med 4. in 13. marcem letos. Slivnik bo zagotovo nastopil v slalomu in veleslalomu. V primeru pa, da si na naslednjih tekmah za svetovni pokal v Švici pribori zadostno število točk, pa ni izključeno, da bo tudi na štartu superveleslaloma.

Svetovni in evropski pokal

Jernej se v letošnji sezoni meri v evropskem in svetovnem pokalu. V evropskem pokalu ima dve tretji mesti v slalomu, v najmočnejši konkurenci svetovnega pokala pa se je najvišje zavihtel 20.12. 2021, ko je bil 8. na slalomu v St. Moritzu.

Slivnika na športni poti podpira njegov osebni sponzor LIP Bohinj. Tudi v novi tekmovalni sezoni Jerneja podpira Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ (ZSŽ), ki združuje upravljavce žičniških naprav in smučišč. Vabljeni k obisku njihove spletne strani.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email