Lani poleti, tik pred začetkom paralimpijskih iger v Tokiu, je globalno gibanje z globalno kampanjo WeThe15 opozoril na diskriminacijo ljudi z invalidnostmi, ki predstavljajo kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva. Nastalo je na pobudo Mednarodnega paralimpijskega komiteja in zveze International Disability Alliance, med podporniki pa najdemo tudi Evropsko komisijo, Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice,  Svetovno zdravstveno organizacijo in UNESCO.

Ljudje z invalidnostmi so najbolj razširjena manjšina na svetu, ki je tudi v napredni, raznoliki in vključujoči družbi med najbolj zapostavljenimi tako na področju šolanja, zaposlovanja, mobilnosti, kulture in številnih drugih. »Kampanja WeThe15 ozavešča ljudi, koliko je dejansko 15 odstotkov celotne populacije na svetu. Za primerjavo: če bi invalidi ustanovili svojo državo, bi bili po številu prebivalcev tretji po velikosti na svetu. Kampanja tudi osvešča mlade in jih vzpodbuja, da bodo enkrat športniki ali pa parašportniki. Dobro je, dokler se o tem govori,« je kampanji na pot dodala Nastija Fijolič, ambasadorka kampanje WeThe15 v Sloveniji o položaju invalidov pri nas. »WeThe15 se mi zdi odlična kampanja za promocijo parašporta. Prav tako pa je tudi izvrstna priložnost za ozaveščanje javnosti o invalidih in izzivih, težavah, s katerimi se soočamo,« pa je dodal Tilen Ribnikar, tudi ambasador kampanje.

Več kot 30 držav

Pri obeležitvi začetka kampanje je sodelovalo več kot 30 držav. Med drugimi si bodo vijolično podobo nadeli  Piccadily Circus in London Eye v britanski prestolnici, Mavrični most v Tokiu, moskovski stolp Ostankino, rimski Kolosej in Niagarski slapovi, v barve gibanja se je pobarval tudi ljubljanski grad.

Slovenski doprinos

Z aktivnostmi pa to temo pa se nadaljuje tudi na akademski ravni. Ljudje z invalidnostmi predstavljajo 15 % svetovnega prebivalstva. Poleg sistemskih rešitev lahko vsak izmed nas prispeva k njihovih družbeni vključenosti. Majhni koraki lahko privedejo do velikih sprememb. Zato si tukaj pomemben TI – pomagaj ustvarjati svet, kjer se invalidi počutijo dobrodošle in vključene. V sklopu projekta o družbeni vključenosti invalidov, ki ga izvajamo na Fakulteti za varnostne vede, in v katerem so sodelovali tudi invalidi iz različnih invalidskih organizacij (kot udeleženci intervjujev), smo izdelali ozaveščevalni video  Vsebina videa izhaja iz težav, ki so jih v intervjujih opisovali invalidi,« je ob tej priložnosti zapisal izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman, prodekan za mednarodno sodelovanje Univerza v Mariboru.

Celotno raziskovalno delo je dostopno TUKAJ.

Print Friendly, PDF & Email