V tem tednu Dubaj gosti svetovno prvenstvo v paralokostrelstvu, na tekmovanju pa ima visoke ambicije in pričakovanja tudi naš parašportnik, paralimpijec Dejan Fabčič, ki je včeraj pod budnim očesom trenerke Brine Božič že začel s treningom v Dubaju. S kvalifikacijami začne v četrtek, 24.2.

Boljše pripravljen kot v Tokiu

»Svetovnega prvenstva se veselim, čeprav s trenerko veva, da bo izredno naporno,« se Fabčič zaveda, da bodo visoke temperature in upoštevanje COVID-19 protokolov terjalo svoj davek. »Z optimizmom čakam tekmovanje. Iz zimskega časa sva prišla v poletje, pričakale so nas drugačne razmere, zato bo treba nekaj časa, da se navadiva, aklimatizirava. Na take razmere sva se pripravljala tudi s treningom v dvorani v Švici. Na tem mestu hvala Zvezi ŠIS-SPK, ki je omogočil priprave v Lozani. Zato z visokimi pričakovanji in apetiti pričakujem svetovno prvenstvo. Na tekmi bom dal vse od sebe, pripravljen sem še boljše kot v Tokiu. Se pa tudi zavedam, da je konkurenca v Dubaju večja in razširjena, kot je bila v Tokiu,« doda Fabčič, ki se bo v kategoriji ukrivljeni lok meril v 46-članski svetovni eliti. Spomnimo:  slovenski lokostrelec je nastope na paraolimpijskih igrah v Tokiu končal v osmini finala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dejan Fabčič (@dejanfabcic)

Sistem tekmovanja

»Tekmovalni sistem na svetovnem je tak kot na paralimpijskih igrah. Tekmovanje je sestavljeno iz kvalifikacij, kjer se strelja 12 serij po 6 puščic na 70m. Možnih je 720 krogov. Nato se tekmovalci razvrstijo in tekmujejo v dvobojih na izpadanje. Najprej bodo potekali ekipni dvoboji ter mešane ekipe. V slednjih načrtujemo nastope na tekmovanjih, ki bodo poleti ali naslednjo sezono, ko bo naša reprezentanca številčnejša. Na dan ekip bova z Dejanom izkoristila čas za dober trening pred individualnimi dvoboji. Dejan je dobro pripravljen in lahko poseže po najvišjih mestih. V lokostrelstvu se sicer težko napove uvrstitev v naprej. Konkurenca je velika, potem je tu še vpliv vremena, pa še oprema mora sodelovati in »štimat« od začetka do konca,« dodaja trenerka Brina Božič.

Živa Lavrinc in Gregor Habe

»Živa in Gregor sta sezono štartala drugače, kot smo planirali. Spustiti sta mogla svojo prvo mednarodno tekmo. Zdaj ju čakata dobra dva meseca trdega treninga. Če bo šlo vse po začrtanem planu, bosta maja in junija pripravljena na prva tekmovanja na razdaljo 70m. To je zahteven in nujen korak za njuno lokostrelsko kariero. Gregor se trenutno privaja tudi na novo opremo, zamenjal je ročaj in puščice, še nekaj nadgradenj ga čaka takoj, ko bo ustvaril presežek moči. Živa je zaradi zdravstvenih razlogov v zaostanku, a bo nadgradnja opreme kmalu na vrsti. Nov lok jo že čaka, prej mora opraviti še veliko fizične priprave, da se vrne v formo. Ima to srečo, da je doma v Švici blizu lokostrelskega centra, kjer ima dobre pogoje za trening,« za konec doda Brina.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email