Šahovska reprezentanca slepih in slabovidnih se je odzvala vabilu nemških šahistov in tako od 29.4., do nedelje, 1.5, nastopala na turnirju šestih narodov v nemškem Knüllwaldu.

»Nemcem turnir služi kot ena zadnjih preizkušenj pred ekipnim svetovnim prvenstvom, ki bo julija na Ohridu. Na prvenstvo smo uvrščeni tudi mi in tudi za naše bodo to ene zadnjih partij pred prvenstvom,« je povedal  trener Leon Mazi.

Na turnirju so tekmovali Italija, Švedska, Francija, Nizozemska, Slovenija in Nemčija. Za Švedsko in Nemčijo je Slovenija tretje postavljena reprezentanca, nastopala pa je v postavi Mlačnik Franc, Turičnik Vlado, Muri Emil, Štimec Marjan, rezerva pa Čižman Gregor. Trenerja sta bila Leon Mazi in Metod Logar, z ekipo je bil še spremljevalec Bojan Planinšek.

Naša reprezentanca je uvodoma tesno izgubila z gostitelji.  »V dvoboju smo dolgo stali bolje, v zadnji uri pa popustili, kar so domačini izkoristili,« je povedal trener Mazi, Slovenija pa je klonila z rezultatom 1,5 : 2,5.

“V drugem kolu smo se prve štiri ure krčevito branili, potem pa v peti uri igre prevzeli pobudo. Po remijih na drugi in četrti deski se je v remi uspelo izvleči še Francu Mlačniku, ki je na prvi deski skoraj celo uro trpel v materjalno slabšem položaju samo na časovnem bonusu, se pravi, da je imel za zadnjih 40 potez na raspolago vsakič samo dobrih 30 sekund. Tukaj se partije igrajo tako, da na začetku vsak igralec dobi 90 minut za celotno partijo, z vsako odigrano potezo pa dobi še bonus 30-tih sekund. Na tretji deski pa je pa Marjan Štimec izvajal pritisk, čeprav je bila pozicija popolnoma enaka. Italjan je zapadev v časovne težave, ki pa jih ni uspel rešiti. Končni rezultat Slovenija : Italija 2,5 :1,5,” pa je trener Leon Mazi opisal zahtevno pot do 1. zmage, ki so jo dosegli naši šahisti!
“V četrtem kolu smo igrali trd dvoboj s favorizirano Švedsko. Na vseh štirih deskah smo bili mi tisti, ki smo izvajali pritisk. Žal pa je v časovni stiski najprej Turičnik prezrl figuro, medtem ko v krepko boljši poziciji Mlačnik ni našel pravega edinega  pravega nadaljevanja, po katerem realizacija zanj ne bi bila pretežka. Po izpuščenem trenutku pa se  prednost preselila na stran Šveda. Na koncu za nas odličnih 2 : 2. Zmagala sta Muri in Čižman, izgubila pa Mlačnik in Turičnik. V zadnjem kolu še en neodločen rezultat, tokrat s Francozi, tudi tokrat smo bili po dveh urah igre boljši na vseh štirih deskah, potem pa je prišel trenutek slabosti v partiji Turičnika, ki se je zakombiniral in prezrl figuro. Sledili sta zmagi Murija in Štimca, Čižman pa je imel veliko pozicijsko prednost a v četrti uri prezrl figuro. Končni rezultat je bil 2 : 2. Dva neodločena rezultata v enem dnevu, oba brez posameznega remija v dvoboju,” je še povedal selektor Mazi.
Vrstni red:
1. Švedska 9 meč točk 15,5 šahovskih točk
2. Nemčija 7 meč točk11,5 šahovskih toč
3. Slovenija 6 meč točk 11 šahovskih točk
Print Friendly, PDF & Email