V občini Rogaška Slatina bo med  16. in 19. junijem zaživel prvi  mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji.

Mednarodni filmski festival, katerega slogan je »Culture Through Sport«, bo v svojem repertoarju predvajal več kot 35 igranih in dokumentarnih filmov na temo športa in olimpizma. Program ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen in igriv. Sobota, 18. junij, bo cela posvečena filmom in športu na temo olimpizma, predstavili se bodo športni klubi in društva Rogaške Slatine, organizirala pa se bosta tudi okrogla miza »ženske v športu« in podelitev priznanj slovenskim legendam lige NBA.

Zveza ŠKL je 23. novembra 2021, v okviru največjega svetovnega festivala športnih dokumentarnih in igranih filmov FICTS, uradno pridobila licenco tudi za Slovenijo, ki je s tem postala del filmske skupnosti 20 držav in kot 21. država prizorišče mednarodnega festivala. Mednarodni festival FICTS združuje po svetu 125 članic in se izvaja v 20 državah (Slovenija je tako postala 21.) in na petih celinah. Med mesti, ki že gostijo svoj športni filmski festival, se najdejo Peking, Rio de Janeiro, New York, Barcelona, Milano, Rotterdam, Kenija, Nica, Nagnano, Cortina d’Ampezzo, Beograd … Organizatorji in partnerji festivala v Sloveniji so poleg Zveze ŠKL še Olimpijski komite Slovenije (OKS), Slovenska turistična organizacija (STO) in Občina Rogaška Slatina kot mesto gostitelja.

Na festivalu se bo bo predstavil tudi dokumentarni film Tadeja Čatra Moj novi cilj. Ta predstavlja zgodbe paralimpijcev.

Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi. Tudi invalidi. Šport ne izbira telesa, ampak duh izbere šport. Ker biti invalid, še ne pomeni biti brez športnega duha. Poleg tega pa šport ni pomemben samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi zaradi načina vključevanja v družbo. V dokumentarnem filmu Moj novi cilj nastopajo športniki invalidi, udeleženci in dobitniki paralimpijskih medalj, tudi dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje iz leta 1972, pa tudi tisti, katerih novi cilj je nastop na paraolimpijskiih igrah.

Dokumentarni film je nastal v okviru Uredništva izobraževalnih oddaj Televizije Slovenija.

Dokumentarni film Moj novi cilj je opremljen tudi z zvočnim opisom za slepe in slabovidne, ki je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu.

Print Friendly, PDF & Email