Na mladih svet stoji. Na to pri Zvezi za šport invalidov Slovenije slovenskem paralimpijskemu komiteju opozarjamo že nekaj časa in skupaj s partnerjem Lidl Slovenija razvijamo in vzpostavljamo program Postani športnik, v avgustu pa bomo vnovič pripravili tabor za družine in mlade parašportnike.

Tim Žnidaršič Svenšek

V osmih športih

Prav mladi parašportniki pa bodo v središču pozornosti v teh dneh, ko bo finski Pajulahti gostil že 6. po vrsti evropske paraigre mladih. Parašportniki se bodo merili v osmih panogah, to so atletika, boccia, golbal, judo, showdown, plavanje, namizni tenis in košarka. Torek, sreda in četrtek bodo namenjena treningu in otvoritveni slovesnosti, od petka do nedelje pa bodo potekala tekmovanja. Na letošnjih igrah, spet na Finskem, bo tekmovalo okoli 460 športnic in športnikov iz 22 držav.

Evropske para igra mladih so za številne mlade športnike morda celo odločilni korak na njihovi športni poti. Ideja evropskih paraigreh mladih omogoča tudi to, da nase opozorijo vzhajajoče zvezde parašporta.

:: Uradna spletna stran tekmovanja

Peterica iz Slovenije

Slovenske barve bodo branili Inja Klemenčič (boccia, trenerka Irena Lamovec), Alen Bećirević (namizni tenis, trener Ožbej Poročnik), Luka Stanar, Tim Žnidaršič Svenšek in Gašper Glušič (trener Emil Tahirović in trenerka Kristin Žagar).

Letos mineva že 11 let od prvih evropskih paraiger. V letu 2011 in 2012 so bile paraigre v Brnu na Češkem. Varaždin na Hrvaškem je leta 2015 gostil tretjo izvedbo iger, na katerih je sodelovalo 223 športnikov iz 22 držav v štirih športih. Španija je bila na vrhu lestvice medalj s skupno 61 medaljami na tekmovanju.

Četrta izdaja iger je potekala v Liguriji v Italiji leta 2017, na kateri je sodelovalo več kot 500 športnikov iz 26 držav v osmih športih. Nemčija je končala na vrhu lestvice medalj s 37 zlatimi, 27 srebrnimi in 12 bronastimi medaljami. Peta izvedba iger je bila leta 2019 gostila v Pajulahtiju na Finskem, sodelovalo pa je približno 350 športnikov.

Do kolajn v letih 2019 in 2017

Leta 2019 je Slovenija na evropskih paraigrah osvojila štiri kolajne (Robi Kogovšek v teku na 100 metrov, namiznotenisač Luka Trtnik je bil srebrn posamično in bronast v paru, za 4. slovensko odličje, za nameček najžlahtenjše, je poskrbel paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ki je bil najhitrejši na 50m delfin).

Leta 2017 je Slovenija na evropskih paraigrah osvojila sedem kolajn. Kar dve zlati kolajni je osvojil namiznoteniški igralec Luka Trtnik, ki je v paru s srbskim igralcem Luko Andrašićem v finalu premagal italijansko – slovaško navezo, zlat pa je bil tudi v posamični konkurenci. Slovenija je dobila kolajne tudi v bocci (dvoransko balinanje), kjer je v kategoriji mešano BC5 zlato osvojil Blaž Adamlje, srebro pa Ezana Zulić. Uspešni so bili tudi plavalci in sicer je bila Lucija Planinc na 100 m prsno srebrna, na 100 m prosto pa je osvojila bron. Aljaž Vejnović je na 100 m prsno tekmovanje končal na tretjem mestu

Print Friendly, PDF & Email