Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15. Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika. Če razmere dopuščajo, se predstavitev zaključi s paralimpijskim športom v njegovi tekmovalni obliki.

Sredi junija smo tako obiskali OŠ Draga Kobala v Mariboru. Mladim smo predstavili zgodovino parašporta, spoznali so paralimpijsko gibanje in pomen paralimpijskih iger. Ob tem smo jim z ekipo pripravili tudi nekaj postaj, kjer so se v posameznih parašportih tudi preizkusili.

Z veseljem so šolarji prisluhnili Alešu Sečniku, paraplavalcu, ki jim je predstavil svojo navdihujočo življenjsko zgodbo.

„Meni se zdi dobra že sama ideja paralimpijskih športnih dni, da že kot otrok doživiš izkušnjo in srečanje z našim svetom. Paralimpijski šolski dan je en tak nežen prehod na temo invalidnosti, ki razbija tabuje in stigmatizacijo. Skozi cel dan otrokom pokažemo, da nismo noben “bavbav” po domače in da smo tudi hendikepirani zelo aktiven del družbe. Skozi svojo življenjsko zgodbo mladim predstavim vzpone in padce, ki jih prinaša življenje. Sporočam jim, kaj vse se da, če je volja na pravem mestu. Hkrati jih poskušam naučiti nekaj o sami fiziologiji poškodbe, zato tudi tako pridobijo neka nova znanja. Navsezadnje smo v šoli. Še en nauk, ki jim položim na dušo skozi mojo zgodbo po poškodbi je, da naj počnejo to, kar radi delajo in to delajo tako dobro, da od tega lahko tudi živijo. Mislim, da so bili najbolj navdušeni nad sliko vseh medalj, ki sem jih osvojil skozi osem sezon paralimpijskega plavanja. Pa seveda ob omembi, da sem postavil svetovni rekord,“ je svoje vtise po dnevu na Štajerskem strnil Aleš.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna.

Bi se radi prijavili? PRIJAVNICA ZA PŠD

Print Friendly, PDF & Email