Včeraj se je na Ohridu v Severni Makedoniji začelo 9. svetovno ekipno prvenstvo slepih in slabovidnih v šahu. Slovenija nastopa v postavi: Turičnik Vlado, Žnuderl Matej, Muri Emil, Štimec Marjan in Čižman Gregor, trenerja sta Kosmač Blaž in Mazi Leon, spremlja jih še Logar Metod.

„Na prvenstvu nastopa 16 reprezentanc, mi smo po moči dvanajsto postavljeni. Reprezentance so razdeljene v dve predskupini po osem ekip, ki bodo med seboj odigrale turnir po “Bergerju”, se pravi vsaka z vsako, na koncu pa se igrajo še zaključni dvoboji med prvima dvema iz obeh skupin za končna prva štiri mesta, med tretjimi in četrtimi za končna mesta od petega do osmega mesta, petimi in šestimi za končna mesta od devetega do dvanajstega mesta, sedmi in osmi v skupinah pa bodo razigravali za končna mesta od devetega do dvanajstega mesta. Mi smo v rumeni skupini z Poljsko, Romunijo, Ukrajino, Madžarsko, Bolgarijo, Francijo in Kosovom. V skupini smo šesto postavljeni, na turnirju pa dvanajsto, kar bi bila tudi realna uvrstitev. Za uvrstitev med prvih deset moramo pripraviti vsaj eno presenečenje, ne smemo pa si dovoliti poraza s slabšim,“ poroča trener Leon Mazi.

„V naši (rumeni) predskupini je velik favorit Poljska, za drugo mesto bi se morali boriti Ukrajina in Madžarska. Med nami, Romuni in Bolgari so razlike majhne, nekaj slabši pa sta reprezentanci Francije in Kosova. V rdeči skupi sta po mojem mnenju favorizirani ekipi Srbije in Španije, so pa tukaj še Indijci, ki so vedno močnejši, kot nam jih predstavijo podatki na papirju,“ še pristavi Mazi.

V prvem kolu smo z Ukrajino izgubili z 3,5 : 0,5. Na drugi deski je remiziral Emil Muri, danes Slovenija igra z Madžarsko.

:: Rezultati v živo

Print Friendly, PDF & Email