V nedeljo so se sklenile 6. evropske paraigre mladih, ki so potekale na Finskem. Naša odprava se vrača domov z dvema kolajnama in nekaj osebnimi rekordi, predvsem pa bogatejša za izjemno, za večino kar prvo tako zahtevno in odmevno mednarodno izkušnjo.

Slovenske barve so branili Inja Klemenčič (boccia, trenerka Irena Lamovec), Alen Bećirević (namizni tenis, trener Ožbej Poročnik), Luka Stanar, Tim Žnidaršič Svenšek in Gašper Glušič (trener Emil Tahirović in trenerka Kristin Žagar).

Prvo kolajno je priplaval Tim Žnidaršič Svenšek, ki je bil z novim osebnim rekordom (1:25,14) bronast na 100m hrbtno. Tim bi moral dobiti še zlato na 50m delfin, kjer je bil najhitrejši med vsemi, a zavoljo premalo prijavljenih plavalcev kolajn v tej panogi niso podelili. S plavanjem sta se izkazala Luka Stanar in Gašper Glušič, ki sta tekmovanje sklenila z osebnima rekordoma na 100m prosto.

Na igrah je debitirala tudi Inja Klemenčič, ki je nastopila v dvoranskem balinanju (boccia). Prvi dve tekmi je izgubila, zadnjo pa zavoljo slabega počutja predala, dobila pa izkušnje, ki ji bodo še kako prav prišle.

Namiznotenisač Alen Bećirević je imel dvojni program. V posamični konkurenci je prišel do četrtfinala, kjer ga je izločil na koncu srebrni Norvežan Pablo Jakobsen. Prvak je postal Hrvat Borna Zohill. V ekipni konkurenci je Alen združil moči z Italijanom Stefanom Buttijem. V četrtfinalu sta ugnala poljsko ekipo (2:0), potem pa priznala v polfinalu premoč Angležom (1:2), kar pa je bilo dovolj za medaljo.

Izjave po tekmovanju:

Inja Klemenčič:
„Evropske paraigre so bile zame zelo dobra izkušnja. Imela sem se  lepo, en teden je minil zelo hitro.“

Alen Bećirević:
„Zadovoljen z nastopom in prvo mednarodno medaljo. Paraigre so bile nepozabno doživetje v družbi mladih športnikov in športnic iz cele Evrope.“

Luka Stanar:
„Imel sem se super. Z rezultati sem zelo zadovoljen, popravil sem osebne rekorde. Mesto Pajulahti je lepo in prijetno, čeprav imajo vse cene kar visoke.“

Gašper Glušič:
„Imel sem se zelo dobro. Bilo mi je všeč, ker sem spoznal nekaj novih prijateljev iz drugih držav. Zadovoljen sem z odplavanimi rezultati.“

Tim Žnidaršič Svenšek:
„Teden na igrah je prehitro minil. Lahko smo zadovoljni s tem, kako se je vse odvijalo in je bilo odplavano. Vesel sem, da sem se lahko ponovno udeležil evropskih paraiger mladih.“

Šeste igre

Letos mineva že 11 let od prvih evropskih paraiger. V letu 2011 in 2012 so bile paraigre v Brnu na Češkem. Varaždin na Hrvaškem je leta 2015 gostil tretjo izvedbo iger, na katerih je sodelovalo 223 športnikov iz 22 držav v štirih športih. Španija je bila na vrhu lestvice medalj s skupno 61 medaljami na tekmovanju. Četrta izdaja iger je potekala v Liguriji v Italiji leta 2017, na kateri je sodelovalo več kot 500 športnikov iz 26 držav v osmih športih. Nemčija je končala na vrhu lestvice medalj s 37 zlatimi, 27 srebrnimi in 12 bronastimi medaljami. Pete in šeste igre je gostil finski Pajulahti. Leta 2019 je sodelovalo 350 športnikov, letos 460.

Print Friendly, PDF & Email