Prireditev Parfest, namenjena predvsem mladim invalidom in njihovim staršem, ponuja priložnost spoznavanja s parašporti. Projekt krovne Zveze za šport invalidov – Slovenskega paralimpijskega komiteja in parterjev so danes oplemenitili še gluhi košarkarji, ki so se z zlato medaljo in pokalom svetovnih prvakov vrnili iz Izraela.

Prireditev je potekala na območju rehabilitacijskega centra Uri Soča, kjer je Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite, ki pri projektu Postani športnik sodeluje s podjetjem Lidl, pripravila poseben enodnevni dogodek Parafaest. Ta je namenjen invalidom, predvsem mladim in otrokom, da spoznajo različne športe in se seznanijo z možnostjo športnega udejstvovanja.

Pred začetkom dogajanja pa so se predstavili tudi košarkarji slovenske reprezentance v košarki 3×3, ki je pred dnevi v Izraelu na svetovnem prvenstvu gluhih osvojila prvo mesto.

Pot do naslova

Spomnimo: slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je na svetovnem prvenstvu v Izraelu osvojila zlato odličje v igri tri na tri. V velikem finalu je Slovenija, ki so jo zastopali Miha ZupanMiha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič, premagala Ukrajino z 21:19. V dopoldanskem polfinalu je bila Slovenija, ki jo je vodil Saša Lukič, z 22:10 boljša od Poljske, v petek pa v četrtfinalu z 19:17 od Španije. Na poti do naslova je Slovenija v rednem delu porazila Mongolijo (21:9), Tajvan (21:9), Estonijo (21:12), Argentino (20:14) in Izrael (21:9). V rednem delu je priznala premoč le Ukrajini (21:13).

“Zadnjih pet let nismo imeli ne prvenstva ne olimpijade, pogrešali smo košarko. Pred dvema letoma bi morali imeti prvenstvo 3×3, a je bilo zaradi korone prestavljeno. Zdaj smo si rekli, gremo pogledat, da vidimo, kje smo. Imeli smo dobre priprave, dosegli pa tudi lep rezultat. V Izraelu je bilo vrhunsko, organizacija je bila na visoki ravni, lahko smo tempirali formo. Posledica dobrega treninga pa je bila tudi zlata medalja,” je dejal član odprave Miha Zupan.

Ob njem so zlato medaljo osvojili še Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

V imenu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja je košarkarski ekipi čestital Gregor Gračner, podpredsednik Zveze ŠIS-SPK.

“Košarka 3×3 je intenzivna, na robu prekrška. A smo navajeni tega, ker stari prijatelji igramo to košarko, ki je meni osebno celo bolj všeč,” je še dodal Zupan. V okviru Parafesta se je nato tudi sam usedel v invalidski voziček in se preizkusil še v košarki na vozičkih. “Zame je to zelo težko. Nisem navajen, veliko je dela z rokami, potreboval bi kakšno prijateljsko tekmo,” je še dodal Zupan.

Foto: Marko Pigac

Print Friendly, PDF & Email