V soboto, 5.11., se v Sarajevu začne svetovno prvenstvo v odbojki sede, slovenske barve bo zastopala ženska reprezentanca pod vodstvom selektorja Simona Božiča.

Slovenija bo v predtekmovanju igrala proti ZDA, Iranu in Kanadi. V rednem delu bo sodelovalo 13 reprezentanc, prvakinje skupin (4) se neposredno uvrstijo v četrtfinale, ostalih devet ekip se bo pomerilo za štiri dodatna prosta mesta v četrtfinalu.

8. svetovno prvenstvo

To bo sicer osmo po vrsti svetovno prvenstvo članic. Leta 2002 je svetovno prvenstvo gostila tudi Slovenija, prvenstvo je potekalo v Kamniku. Slovenija je dosedaj osvojila tri kolajne – bron (leta 2000), srebro (2002) in vnovič bron leta 2006. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2018 so se naslova svetovnih prvakinj veselile Rusinje, ki pa jih to pot ni na tekmovanju.

Tekme Slovenije v predtekmovanju:

5.11.
Kanada – Slovenija (9.15)
Iran – Slovenija (19.00)

7.11.
Slovenija – ZDA (11.30)

Slovenija na SP 2022 v Sarajevu:
Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentyna Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin, Marina Cencelj

Za izbrano vrsto so uspešne priprave, bila je v Italiji, doma pa 12 dni gostila Ukrajino, s katero je odigrala tudi štiri tekme in vse dobila. „Menim, da smo v zelo dobrem stanju. Kvalitetno smo trenirali. Pohvalil bi dekleta za delo in pristop. Imamo visoke cilje. Čeprav so pred tekmovanjem menjali sestavo skupin. Smo v skupini smrti – že takoj igramo proti ZDA, Iranu in Kanadi. Zavedamo se, da bomo morali zmagovati, če želimo biti visoko. Ciljamo na polfinale,“ je jasen selektor Simon Božič.

„Ocenjujem, da še nikoli nismo imeli močnejše reprezentance, kot jo imamo danes. To so potrdile tudi pripravljalne tekme – pred enim mesecem smo gostovali in igrali v Italiji in tesno izgubili. V štirih tekmah smo štirikrat premagali Ukrajino. Dobro smo se sestavili skupaj, postavili smo igro, sedaj dobro izgledamo. Imamo homogeno ekipo, ki je dobro trenirala dva meseca, tudi po šest treningov na teden smo naredili. Dekleta so se dobro odzivale na tekmah, reševali pa smo situacije, kar prej ni bilo pravilo. Z Valentyno Brik smo pridobili na širini,“ še doda izkušeni slovenski selektor.

„Če ne zdaj, potem ne vem, kdaj smo dobro pripravljene,“ pa o dobri pripravi in formi začne kapetanka Lena Gabršček. „Super igramo, na momente so tu še vedno padci v igri, a to je logično. Uigrane smo, poznamo se na terenu. Vsaka lahko poda in zaključi, dobro serviramo,“ še izpostavi Lena Gabršček.

„Bi se kar strinjala s selektorjem, da imamo močno reprezentanco. Klop je sicer kratka, a smo super ekipa – smo mlade, hitre, uigrane, viden je tehnični napredek. Igramo gledljivo odbojko,“ dodaja kapetanka.

„V predtekmovanju imamo težke tekmice. A se tega ne bojimo. Če hočemo do kolajne, moramo premagati vse. Želimo si kolajne, tekmic ne poznamo, tudi one nas ne. Ne vemo točno, kaj lahko pričakujemo. A premoremo dobro energijo, ki jo bomo prenesli na vsako tekmo. Pa da bo čim manj takih momentov, kot je bil na zadnji pripravljalni tekmi proti Ukrajini. Če bo vse tako, kot smo si zamislili, potem nam lahko uspe,“ sklene kapetanka, ki je ob koncu spomnila tudi na zadnjo pripravljalno tekmo proti Ukrajini, ko so tudi z nekaj slabšo igro prišle do zmage in pokazale, da znajo in zmorejo.

Print Friendly, PDF & Email