Organizacije članice Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) se ta teden v Berlinu udeležujejo izredne generalne skupščine in dvodnevnega zbora članstva.

Na izredni skupščini je razprava tekla o statusu članstva Rusije in Belorusije.

V četrtek in petek (17. in 18. november) se bodo udeleženci seznanili s strateškim načrtom Mednarodnega paralimpijskega komiteja za obdobje med letoma 2023 in 2026.

Zbrane bosta nagovorila tudi predsednik mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons.

V četrtek in petek bodo na sporedu tudi posveti o programih članstva, mentorstvu in zastopanju športnikov.

Našo zvezo v Berlinu zastopa naš strokovni sodelavec Grega Dolinar.

Po izredni skupščini, 16.11.

16.11. 2022 se je v Berlinu začel 3-dnevni dogodek IPC MEMERSHIP GATHERING AND EXTRAORDINARY GENERAL ASSEMBLY.

Prvi dan je potekala izredna skupščina na kateri je bilo prisotnih 119 polnopravnih članic IPCja z glasovalno pravico. Na izredno dolgi seji, ki se je zaključila po sedmih urah burne in na dveh točkah tudi  čustvene razprave, se je obravnavalo 6 predlogov.

–          GA je potrdil predlog IPC odbora za  novo nadzornico (scrutineer) Martino Caironi

–          GA je potrdila dnevni red

–          GA je potrdila NPC Hong Kong kot polnopravnega člana IPC in so pridobili možnost glasovalne pravice

–          GA je potrdila možnost spreminjanja določenih členov ustave IPC (41.1, 81.1, 81.2, 81.3, 81.4)

–          GA je potrdila suspenz IPC pravic NPC Rusije za nedoločen čas, tako jim je bila na GA odvzeta možnost glasovanja.

–          GA je potrdila suspenz IPC pravic NPC Belorusije za nedoločen čas, tako jim je bila na GA odvzeta možnost glasovanja.

Izredno skupščino, kjer so zaradi tematike izglasovali tudi tajno glasovanje, je uspešno vodil predsednik IPCja Andrew Parsons. Predvsem na točkah kjer so člani razpravljali o suspenzu dveh NPC, Rusije in Belorusije,  je predsednik in IPC odbor poslušal različna mnenja ostalih NPC-jev, zakaj morajo oziroma zakaj naj nebi izključili omenjenih držav. Največje vprašanje se pojavi, ali je to politična odločitev, zaradi katere bodo najbolj oškodovani-izključeni  ravno parašportniki, čeprav se IPC zavzema za večjo vključenost parašporta. Poslušala so se tudi utemeljitve Ukrajine in Belorusije, ki sta bili prisotni na skupščini v Berlinu, NPC Rusija pa ni prejela vizuma za vstop v Nemčijo, zato smo njihovo utemeljitev poslušali preko spletne platforme ki ponuja video povezave.

Člani IPC so s 64 proti 39 glasovali za predlog za suspendiranje NPC Rusije (16 članov se je vzdržalo), medtem ko je s 54 proti 45 glasovalo za suspendiranje NPC Belorusije (18 se jih je vzdržalo). Za sprejetje predloga je bilo potrebnih 50 % + 1 glas.

Zaradi začasne izključitve NPC Rusija in NPC Belorusija izgubita vse pravice in privilegije članstva v IPC v skladu z Ustavo IPC.

Tako NPC Rusije kot NPC Belorusije imata zdaj pravico do pritožbe na odločitev. Če kateri koli pritožbi ni ugodeno, lahko samo generalna skupščina prekliče suspenz. Naslednja generalna skupščina IPC naj bi potekala v zadnjem četrtletju leta 2023 na prizorišču, ki še ni znan.

Print Friendly, PDF & Email