Leto 2022 se poslavlja, s svojimi uspehi so ga zaznamovali tudi naše parašportnice in parašportniki.

Na olimpijadi gluhih se je z dvema zlatima kolajnama okitila Leja Glojnarič, ki je bila v Braziliji najboljša v mnogoboju in skoku v višino. V Južni Ameriki je dve bronasti odličji osvojila Iris Breganski (mnogoboj in skok v višino), 4. mesto je v tenisu posamezniki dosegel Marino Kegl, Tadej Enci pa je bil 11. v teku na 400 metrov.

Zlato kolajno je osvojila tudi košarkarska reprezentanca gluhih, ki je na svetovnem prvenstvu v Izraelu postala svetovni prvak v kategoriji košarke tri na tri. Streljaj stran, v Egiptu, je potekalo tudi svetovno prvenstvo rokometašev na vozičkih (4 na 4), Slovenija pa je prišla do bronastega odličja.

Na svetovnem prvenstvu v Dubaju je paralimpijec Franček Gorazd Tiršek potrdil, da ostaja del svetovnega vrha. Tretjemu mestu z zračno puško leže je dodal še dve četrti mesti. Tiršek je bil 4. in 5. tudi na evropskem prvenstvu, na tekmi svetovnega pokala v Franciji je bil srebrn, na tekmi svetovnega pokala v Nemčiji pa je bil bronast.

 

Na četrtem mestu je slalomsko tekmo svetovnega prvenstva v Lilllehammerju končal tudi paraalpski smučar Jernej Slivnik, ki je tekmoval tudi na paralimpijskih igrah – veleslalom v Pekingu je sklenil kot 13.

Odbojkarska reprezentanca članic je letošnjo zlato ligo narodov končala na 2. mestu, na svetovnem prvenstvu so bile odbojkarice četrte (najboljše v svetovni eliti med evropskimi reprezentancami), ekipa odbojkarjev sede pa se je z 2. mestom na EP B divizije ekspresno vrnila v divizijo A. S srebrom so se okitili tudi košarkarji na vozičkih, ki so osvojili 2. mesto v regionalni Ligi NLB Wheel.

Paralokostrelec Dejan Fabčič je letos dobil prvo mednarodno tekmo, zmagal je na tekmi v Berlinu, pred tem pa se je izkazal na svetovni in evropski ravni. Letos je na svetovnem prvenstvu pristal na 17. mestu, na evropskem je bil posamično 9. Živa Lavrinc in Dejan Fabčič sta na EP v Rimu v tekmovanju mešanih ekip osvojila 4. mesto.

Brona na evropskih prvenstvih sta se letos razveselila Diandra Bekčić (parakarate, Turčija) in Matej Brajkovič (bilijard), ki je do odličja prišel v Laškem, ki je gostilo evropsko prvenstvo. V mestu ob Savinji je potekal tudi tradicionalni 17. I Feel Slovenia Open Thermana Laško, največji namiznoteniški turnir na svetu za športnike invalide. Luka Trtnik je v posamični konkurenci osvojil bron, dosežek je ponovil na turnirju v Črni gori. Brona se je močnem turnirju v Španiji veselil dvojec Bojan Lukežič&Primož Kancler.

Kar pet kolajn so na evropskem prvenstvu osvojili paraplesalci. Amir Alibabić se je okitil s tremi odličji (dve srebrni posamično, bron v paru), po dve kolajni sta v paru osvojila Lara Nedeljković in Klemen Dremelj, v paru z Amirjem Alibabićem je do brona prišla Nastija Fijolič.

Parakolesar Anej Doplihar je na svetovnem prvenstvu v kanadskem Baie-Comeauju osvojil dve deseti mesti. Deseti je bil tako v cestni dirki kot v kronometru.

Četrto mesto v Evropi je pripadlo showdown reprezentanci, na 4. mestu pa je tekmovanje posameznic na EP v Franciji sklenila tudi Tanja Oranič.

Med paraplezalnimi dosežki velja izpostaviti zmago Tanje Glušič na tekmi svetovnega pokala v ameriškem Salt Lake Cityju.

Devet kolajn je na evropskem prvenstvu v Srbiji osvojila reprezentanca v kegljanju za slepe in slabovidne. Dvakrat se je brona, enkrat pa srebra veselil Marjan Žalar, bron so osvojili Marija Fras (2), Jože Lampe, Mitja Osojnik, Karmen Vogrič in naša reprezentanca, ki je bila 3. v ekipni konkurenci.

Uspešni so bili tudi naši mladi športniki. Na evropskih paraigrah mladih sta se brona razveselila plavalec Tim Žnidaršič Svenšek (100m hrbtno) in namiznotenisač Alen Bečirević, ki je bil tretji v dvojicah. Mladi šahist Bor Gradišek pa je mladinsko svetovno prvenstvo slepih in slabovidnih sklenil na 8. mestu.

Foto: Spletna TV

Print Friendly, PDF & Email