Tudi leto 2023 prinaša številne izzive našim parašportnicam, parašportnikom in ekipam, ki se bodo merili na mednarodni ravni.

Jernej Slivnik na SP v Španijo.

Prvi se bo za odličja na svetovnem prvenstvu meril Jernej Slivnik, ki ga med 18.1. in 29.1. v Španiji čaka svetovno prvenstvo v paraalpskem smučanju. Slivnik se je lani zavihtel na 4. mesto na slalomu svetovnega prvenstva v Lillehamerju.

Februarja s tekmovanjem v regionalni Ligi NLB Wheel nadaljujejo naši košarkarji na vozičkih.

V mesecu marcu, med 24.3. in 26.3., bo takisto v Španiji na sporedu tudi evropsko prvenstvo v parakarateju, kjer bo bron branila Diandra Bekčič.

Med 19. in 30. aprilom bo Nemčija gostila evropsko prvenstvo šahovskih reprezentanc slepih in slabovidnih.

Letos bomo med 9.5. in 14.5. v Laškem organizirali že 18. I Feel Slovenia Open Thermana Laško, največji namiznoteniški turnir na svetu za športnike na svetu. Lani je Luka Trtnik v posamični konkurenci osvojil bron.

Prav tako maja, točen datum še ni potrjen, se bodo na evropskem prvenstvu merili slepi in slabovidni kegljači. To so tekmovanja, s katerih se naša reprezentanca vrača z bogato bero odličij.

Od leta 2023 ima velika pričakovanj tudi slepi tekač Robi Kogovšek.

Prvi dan junija se bo na Finskem začelo evropsko prvenstvo v biljardu, kjer bo Matej Brajkovič branil bron z prvenstva Stare celine, ki je lani potekalo v Laškem.

Gluhi košarkarji se bodo na svetovnem prvenstvu merili v Grčiji, prvenstvo bo potekalo med 10. in 25. junijem.

V Berlinu pa bo med 12.6. in 26.6. potekala poletna specialna olimpiada.

Mladi parašportniki bodo prve mednarodne izkušnje nabirali na tekmovanju Emil Open 2023. Priložnost za mlade bo tudi mladinsko svetovno prvenstvo v dvoranskem balinanju – tekmovanje bo na Portugalskem med 7.7. in 16.7.

Dan za tem, 8.7., se v Franciji začenja svetovno prvenstvo v paraatletiki, od 17.7. do 23.7. pa bodo na Češkem tekmovali v paralokostrelstvu. Konec julija, 30.7., se bo v Veliki Britaniji začelo tudi svetovno prvenstvo v paraplavanju.

Mesec avgust bodo s svetovnim prvenstvom začeli paraplezalci, ki se bodo za odličja merili v Švici med 1.8. in 13.8.

Od 3.8. do 13.8. bo na svetovnem prvenstvu v Veliki Britaniji tekmovali tudi parakolesarji. Pester in s tekmovanji bogat avgust pa bodo oplementila še evropsko prvenstvo v dvoranskem balinanju (6.8. – 13.8., Nizozemska), evropsko prvenstvo v paralokostrelstvu (14.8. – 20.8., Nizozemska), evropsko prvenstvo v parastrelstvu (15.8. – 21.8., Nizozemska), svetovne igre za slepe in slabovidne (18.8. – 27.8., Velika Britanija) ter evropsko prvenstvo v atletiki za gluhe (21.8. – 27.8., Poljska).

Odbojkarice po nov odmeven rezultat.

September prinaša tri odmevna mednarodna tekmovanja. Velika Britanija bo gostila evropsko prvenstvo v namiznem tenisu (4.9. – 9.9.), v Peruju bo od 17.9. do 29.9. svetovno parastrelsko svetovno prvenstvo (lani je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron in bil dvakrat četrti), v Grčiji pa od 23.9. do 7.10. teniško svetovno prvenstvo gluhih.

Oktobra 2023 bo v Italiji evropsko prvenstvo elitnega evropskega razreda, katerega člana sta tako naša ženska kot moška reprezentanca odbojke sede. Oktobra ali novembra bo na Poljskem svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki.

:: Koledar mednarodnih tekmovanj za leto 2023

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email