Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

Prvi četrtek v februarju smo gostovali na OŠ Ivana Roba v Šempetru pri Novi Gorici. Učenci, aktivni so bili razredi do 1. do 5., so pozorno prisluhnili predstavitvi paralimpijskega gibanja in parašporta. Svojo življenjsko zgodbo jim je predstavil nekdanji vrhunski paraplavalec Aleš Sečnik, za konec prijetnega dne pa so se pomerili v športnih panogah v športni dvorani, kjer jim je Matjaž Bartol podrobno predstavil dvoransko balinanje.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

Print Friendly, PDF & Email