Smučarski skakalci z ekipne tekme na olimpijskih igrah v Pekingu Peter in Cene Prevc ter Timi Zajc in Lovro Kos, alpski smučar Žan Kranjec in deskarja Tim Mastnak ter Gloria Kotnik so za lani osvojene olimpijske medalje dobili najvišja državna priznanja za šport za leto 2022, Bloudkove nagrade. Podelili so še 10 plaket. Med njimi jo je dobil tudi paralimpijec Janez Hudej, ki mu je ob tej priložnosti čestital tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIŠ-SPK.

Na 58. podelitvi, ki je bila na Brdu pri Kranju sta navzoče z nagovori pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poročilo je podal predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, vrhunski alpinist Viktor Grošelj.

Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih za pomembne tekmovalne dosežke prejeli atlet Kristjan Čeh, svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska, strelca Boštjan in Jasmina Maček, osvojila sta bronasto medaljo v mešani ekipni tekmi v trapu na svetovnem prvenstvu, Maja Povšnar, svetovna prvakinja v ju-jitsu in jadralec Toni Vodišek, svetovni in evropski prvak v kajtanju. Za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so plakete prejeli Janez Hudej, Vladimir Sitar in Branko Terglav, za življenjsko delo v športu pa Branko Recek, Janez Slavič in Alojz Radelj.

Obrazložitev:

* Janez Hudej, pomemben prispevek k razvoju športa.
– Predlagatelji: Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, Športna zveza Celje, Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite.

Janez Hudej je aktiven član društva paraplegikov in prostovoljec pri mnogih aktivnostih in dejavnostih društva vse od prometne nesreče leta 1981. V tem času je kot prostovoljec pri društvu razvil pomembne posebne socialne programe za osebe po poškodbi hrbtenjače, kot informatik je zelo poenostavil poslovanje društva in izvedbo športnih tekmovanj ter s tem mnogo prispeval k razvoju športa paraplegikov, predvsem atletike. Hudej je zgled tudi s svojo športno kariero, saj je udeleženec štirih paraolimpijskih iger, treh svetovnih in evropskih prvenstev in vodja ekipnega atletskega ligaškega tekmovanja pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Veliko je pripomogel, da so se s športom začeli ukvarjati paraplegiki in tetraplegiki, ki so bili pozneje nosilci medalj iz največjih tekmovanj.

 

Print Friendly, PDF & Email