Letošnje leto prinaša tudi evropski prvenstvi za odbojkarice in odbojkarje sede. Evropska zveza za paraodbojko je sporočila, da bo letošnje evropsko prvenstvo med 9. in 15. oktobrom gostil italijanski Caorle. Italija bo tako v tem terminu gostila tako evropsko prvenstvo članic kot članov A divizije.

Slovenija je ena od držav, ki se lahko pohvali, da premore obe selekciji v elitni A diviziji. Članice bodo na prvenstvu Stare celine lovile novo odmevno uvrstitev. Lani so bile četrte na svetu na svetovnem prvenstvu v Sarajevu, visoko pa ciljajo tudi letos. Na prvenstvu bodo igrali tudi fantje, ki so se lani na EP Divizije B z 2. mestom vrnili v A divizijo.

“Leto 2022 je bilo izredno dobro, zelo dobro smo delali. To naše dobro in zavzeto delo pa se je potrdilo v rezultatih. Blesteli smo na mednarodni ravni. Rezultati, ki smo jih dosegli, so po moji oceni odlični. Dekleta so odlično igrala že na zlati ligi, izkazali smo se poleti v odbojki na mivki, piko na i so članice postavile na svetovnem prvenstvu, kjer smo zasedli 4. mesto. Med evropskimi reprezentancami smo bili najvišje. Dekleta so na klubski ravni postale evropske prvakinje, fantje so bili med klubi 3. v Evropi, reprezentanca članov pa je na evropskem prvenstvu B-divizije zasedla 2. mesto in se vrnila v A-divizijo (v finalu je bila Madžarska boljša z 1:3; op. a.). To sta dva velika uspeha za Slovenijo,“ selektor in trener Simon Božič uvodoma, ko se ozre na minule leto, besede nameni dekletom, potem pa mu gre misel naprej k fantom.

„Poleg dobrega dela je še nekaj razlogov za napredek. Trdim, da smo s članicami opravili najboljše možne priprave pred velikim tekmovanjem. Vesel sem, ker smo lahko v delo reprezentance vključili fizioterapevta, zelo dobro sodelujemo s športno psihologinjo Tanjo Kajtna, ki za zdaj dela s članicami. Če nam bo uspelo zagotoviti finančna sredstva, bi radi to razširili še na člane,“ napoveduje selektor Simon Božič, ki je vesel, ker so dodali še nekaj mladih igralk in igralcev, ki jih bodo letos postopoma vključili v trenažni proces. Pred ekipama so pomembna tekmovanja.

Tudi paralimpijske igre v igri

„V letu 2023 je naš prvi cilj evropsko prvenstvo. Članice so na lanskem svetovnem prvenstvu dokazale, da sodijo v sam vrh. Tiha želja je, da pridemo v finale evropskega prvenstva. Želeli bi tudi vnovič gostiti turnir zlate lige. Fantje bodo igrali evropsko prvenstvo, merili se bodo v srebrni ligi narodov,“ napove selektor Božič. Ob tem velja omeniti, da je izbrano vrsto fantov na EP v Franciji vodil Branko Mihorko, na tekmovanju pa je bil slovenski reprezentant Matic Keržan razglašen za najboljšega blokerja turnirja.

Članice bi rade vnovič na paralimpijske igre, kjer so navdušile že trikrat – dvakrat so bile četrte, enkrat šeste. Prva priložnost za paralimpijsko vozovnico v Pariz bo evropsko prvenstvo. Prvakinje bodo neposredno uvrščene, druga možnost bo svetovni odbojkarski pokal v Egiptu, ob tem pa še en kvalifikacijski turnir prihodnje leto.

Print Friendly, PDF & Email