V Šempetru se je zaključilo tekmovanje v zlati ligi narodov v odbojki sede, na katerem je slovenska ženska reprezentanca osvojila bronasto odličje. Zlato je šlo v roke Italijankam, srebro pa Ukrajinkam. Slovenija je v boju za končno 3. mesto s 3:0 premagala Nemčijo, Italija pa je bila z identičnim rezultatom boljša od Ukrajine.

V soboto si je tekmovanje ogledal tudi Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Tekme Slovenije na Zlati ligi narodov:

28.4.
Poljska – Slovenija 0:3 (13:25, 18:25, 14:25)
Slovenija – Nemčija 3:2 (11:25, 25:21, 25:16, 17:25, 15:11)

29.4.
Italija – Slovenija 3:1 (25:19, 25:11, 22:25, 25:17)
Slovenija – Ukrajina 1:3 (25:0, 19:25, 23:25, 23:25)

30.4.
Slovenija – Nemčija 3:0 (25:23, 25:21, 25:20)

Slovenska izbrana vrsta v odbojki sede je nanizala nov uspeh v evropski konkurenci. Naša dekleta so se po bronu iz leta 2021 in lanskem srebru v zlati ligi narodov tokrat veselila nove bronaste kolajne, s tem pa so tudi edina reprezentanca, ki ji je na vseh treh dosedanjih turnirjih Golden Nations League uspelo osvojiti odličje.

Kljub nekoliko oslabljeni zasedbi so izbranke Simona Božiča v Šempetru v Savinjski dolini nanizale tri zmage, zadnjo v boju za tretje mesto, ko so bile s 3:0 boljše od Nemk. Naše odbojkarice so obračun začele odločno in si hitro priigrale prednost štirih točk, ki so jo na račun dobrih servisov, dobre igre v obrambi in tudi v protinapadih hitro povečale. Pri vodstvu z 21:14 je že vse kazalo na miren zaključek, a so se tekmice vrnile v igro in z dvema nizoma točk izid poravnale na 22:22. Slovenke so se zbrale ter si prek Tije Vrhovnik in Sente Jeler zagotovile zmago s 25:23.

Drugi niz je bil vseskozi izenačen, reprezentanci sta točke dosegali izmenično, nobeni pa se do rezultata 17:17 ni uspelo oddaljiti za več kot dve točki. V naši vrsti je nato za servisno črto prišla Valentina Brik in Slovenijo s serijo neubranljivih servisov popeljala v vodstvo s 23:17, ki je zadostovalo tudi za miren zaključek. V tretjem nizu so bile sprva boljše Nemke, ki so s servisi pritisnile na naše sprejemalke, obenem pa so napade Slovenk dobro zaustavljale z blokom in obrambo ter povedle z 11:16. A naše odbojkarice se niso predale, nasprotnicam so vrnile z enako mero in v drugem delu niza poskrbele za preobrat in vodstvo z 19:18, na koncu pa so se veselile tudi zmage s 25:20.

Slovenski selektor Božič je bil zadovoljen tako z dosežkom kot z odzivom igralk na spremembe v ekipi: „Zares sem vesel tega rezultata, še posebej glede na vse zdravstvene težave, ki smo jih imeli v zadnjem obdobju. Zadovoljen sem, da so se igralke tako dobro odzvale na vse spremembe v naši zasedbi, še posebej pa sem ponosen, da so se po včerajšnjem porazu z Ukrajino, ki nam je preprečil uvrstitev v finale, tako hitro pobrale in z današnjo zmago pokazale, kakšen karakter ima ta ekipa. Ni nam bilo namreč lahko, a smo se pogovorili, se zbrali, sledila pa je tudi zelo dobra tekma proti favorizirani Italiji ter seveda tudi današnja proti Nemčiji.“

Za Slovenkami je torej prvi izziv v letošnji sezoni. V nadaljevanju se bodo naše odbojkarice posvetile predvsem klubskim obveznostim, oktobra pa bodo igrale še na evropskem prvenstvu v Italiji. „Tretje mesto nam veliko pomeni za nadaljevanje sezone. V tem trenutku je morda celo bolje, da smo zlato ligo narodov zaključili kot tretji in ne kot drugi, saj smo prvi del sezone na ta način zaključili z dobrimi občutki. Vesel sem, da so igralke tudi v takšni situaciji, ko smo igrali z okrnjeno zasedbo, videle, česa so sposobne. Ob tem so vse ekipe, z izjemo Poljske, nastopile z vsaj dvema igralkama z minimalno stopnjo invalidnosti, Nemke celo s tremi, kar pa na evropskih in svetovnih prvenstvih ni dovoljeno. To le še dodatno kaže na to, kako kakovostno reprezentanco imamo. Čaka nas še kar nekaj trdega dela. Začenja se klubska sezona, sledil ji bo počitek, avgusta pa se bomo zbrali na pripravah na evropsko prvenstvo,“ je še povedal Božič, ki ni pozabil pohvaliti prizadevnih šempetrskih organizatorjev: „Organizacija je bila znova na zelo visoki ravni, vse je delovalo tako kot mora, vključno s hotelsko namestitvijo, prehrano in prevozi. Na tem mestu bi se rad zahvalil Odbojkarskemu klubu SIP Šempeter, še posebej pa Sebastjanu Cilenšku in Tadeju Fermetu za ves trud. Ob tem nas v Šempetru vselej spremlja veliko število navijačev in tudi danes ni bilo nič drugače, kljub praznikom. Take podpore v ženski konkurenci trenutno nima niti ena reprezentanca.“

Reprezentanca Slovenije: Lena Gabršček, Jana Ferjan, Senta Jeler, Tija Vrhovnik, Bogomira Jakin, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Barbara Kocmur, Vesna Pogačar. Selektor: Simon Božič; pomočnici selektorja: Tjaša Vidič in Danica Gošnak, fizioterapevt Stefan Knežević.

Vse o tekmovanju:  URADNA STRAN ZLATE LIGE NARODOV

:: Uradni rezultati Zlate lige narodov 2023 2

Tekst: OZS

Print Friendly, PDF & Email