Slovenska košarkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu gluhih v Grčiji osvojila končno deveto mesto, potem ko je v odločilni tekmi premagala Avstralijo s 77:56.

Slovenija je po dveh zmagah nad Hongkongom in Izraelom v predtekmovanju na tretji tekmi visoko izgubila z ZDA in zaradi slabše razlike v koših ostala brez napredovanja v četrtfinale.

Zato je končno uvrstitev iskala v razigravanju, kjer pa je dvema zmagama, premagala je še Libanon s 124:29, prišla do devetega mesta, kar pa je manj od pričakovanj. Proti Avstraliji so se sicer najbolj izkazali Jaka Markovič je k zmagi dodal 21 točk, Miha Zupan 20, Saša Lukič 18.

Izrael, ne ZDA

„Za nami je tekmovanje v Grčiji, kjer smo dosegli manj, kot smo želeli in pričakovali. Ni bilo toliko usoden poraz kot slaba igra v zaključku tekme proti Izraelu, kjer smo zapravili visoko prednost. Vsaka šola nekaj stane. Ostaja grenak priokus. Smo pa videli, kam sodimo in kaj še manjka. Prepričan pa sem, da bi prišli do polfinala Tja je prišel Izrael, ki se bori za bron. Imeli smo tudi nekaj smole, poškodoval se je Miha Jakofčič. Smo pa na tem turnirju dobili potrditev kvalitet Jake Markoviča,“ je po tekmovanju povedal selektor Jaka Hladnik, ki je pohvalil organizacijo in izvedbo tekmovanja, misli pa Hladnik usmerja že naprej.

„Prihodnje leto je evropsko prvenstvo v Malagi, letos septembra začnemo z delom. Pred tokratnim svetovnim prvenstvom smo postavili določene preproste principe, igralci so jih osvojili, a je še precej prostora za napredek. Na evropskem prvenstvu v Malagi nas zanima odmeven rezultat in uvrstitev na olimpijado gluhih,“ napove Hladnik, ki se ob tem zahvalil Mihi Zupanu in Antonu Petriču ta izkazano zaupanje pri vodenje reprezentance.

V slovenski ekipi so bili na SP Lukić, Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Markovič, Peter Ranković, Damjan Šebjan, Domen Starc, Matic Makuc, Klemen Javornik, Aleksandar Perić in Albert Bijol, prvič pa jo je vodil novi selektor Jaka Hladnik.

V mislih EP

Slovenija se je na tem SP vrnila na mednarodno sceno po daljšem premoru, zadnjič je na SP igrala leta 2017 in zasedla šesto mesto.

Slovenci so bili na SP najvišje leta 2002, ko so v Grčiji osvojili srebro. Gluhi košarkarji so bili med drugim dvakrat srebrni na olimpijadi gluhih, dvakrat (2004 in 2010) pa so bili tudi evropski prvaki.

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo v Španiji.

:: Uradni rezultati tekmovanja

SP Heraklion 2023-končni rezultati

Košarka gluhi SP Heraklion 2023-MT_poročilo

Print Friendly, PDF & Email