V Berlinu so se v nedeljo slavnostno končale 16. poletne svetovne igre specialne olimpijade. V ponedeljek pa je 26-članska slovenska odprava prek Zagreba prišla domov. Tekmovanje je v Nemčiji potekalo med 17. 6. in 25. 6. Tekmovalo je več kot 7000 športnikov iz 176 držav, ki so se merili za kolajne v 26 športih. Slogan letošnjih iger je bil Nepremagljivi skupaj. Pri tem se je izkazala Slovenija, ki je osvojila 18 odličij, v delegaciji je bilo še devet trenerjev. Naši športniki so tekmovali v atletiki, balinanju, plavanju, kolesarstvu, namiznem tenisu, judu in nogometu – drugače povedano: Slovenija je osvojila odličje v vseh športih, kjer je tekmovala.

„Po pristanku in prihodu se pri meni mešata sreča in zadovoljstvo, ker smo vsi zdravi in srečno prispeli domov. Delo vodje odprave sem opravljala prvič, bil je velik izziv, a s skupnimi močmi nam je uspelo. Izživeli smo naše sanje, našo pravljico. Nemci so bili zelo dobri gostitelji, izkazali so se, lepo so poskrbeli za nas,“ je povedala Suzana Bohorč, predsednica Specialne olimpijade Slovenije.

Medalistke in medalisti

V plavanju so odličje osvojili Amadej Kremžar (2. mesto, 50m prsno; 2. mesto, 25m prosto), Luka Temnikar (3. mesto, 200m prosto), Aidan Orož (1. mesto, 25m prosto; 2. mesto, 50m prosto), Sabina Cimperc (2. mesto, 25m prosto). Štafeta Amadej Kremžar, Aidan Orož, Luka Temnikar, Sabina Cimperc je bila zlata v štafeti 4·25m. V kolesarstvu se je z dvema odličjema izkazala Štefka Kranjc (1. mesto, 5km kronometer; 2. mesto, 5km cestna dirka). Odličje je Slovenija osvojila tudi v namiznem tenisu. Tjaša Prah je bila srebrna v posamični konkurenci. Dve medalji je prispeval tudi judo – Tina Muller in Urška Dolar sta bili bronasti v posamični konkurenci. Zadnjo kolajno za Slovenijo v Berlinu je osvojila Tatjana Počivavšek (3. mesto, tek na 400m), ki pa je bila popreje že zlata v skoku v daljino. Pred tem je bil Miha Mrak srebrn v teku na 800 metrov. V balinanju sta v dvojicah zlato osvojila Dejan Djorđević in Jožica Sila, Dejan pa je bil zlat tudi v posamični konkurenci. Za veliko veselja so poskrbeli nogometaši, ki so v polfinalu z 10:1 porazili Indijo, v finalu pa so bili s 6:1 boljši od Nemcev. Slovenija je nastopila v postavi Janko Levstek (CUDV Radovljica), Janez Černe (Center Janeza Levca), Goran Pajović (VDC Tončke Hočevar), Robert Vlah (VDC Tončke Hočevar), Gašper Zaviršek (VDC Tončke Hočevar), Mitja Čamer (VDC Zasavje), Peter Lenart (VDC Zasavje), Dejan Antolič (VDC Zasavje), David Kozina (VDC Želva) in Markus Abs (VDC Želva).

Ponosni na zlato v štafeti

„Srečni smo. Uspelo nam je. Veliko pa je na takih igrah odvisno tudi od sreče. Zgodila se je naša sreda, ko smo v enem dnevu osvojili kar pet kolajn. Kdor je skočil v vodo, je osvojil medaljo. Najbolj pa smo veseli kolajne v štafeti, kjer smo osvojili zlato in bili daleč najhitrejši v svoji skupini, v celotni konkurenci pa postavili 3. čas,“ je bila na svojo plavalno ekipo ponosna trenerka Katarina Praznik. „Hvala za čestitke. Lepo zabavno in prijetno je bilo na igrah. Teh medalj sem zelo vesel, osem let smo trdo trenirali. Zdaj pa sem jih osvojil in sem si zelo oddahnil. Sedaj nas čaka teden dni premora, potem pa nadaljujemo z delom,“ je svoje misli strnil plavalec Aidan Orož.

Boljši od Nemcev in Kitajcev

„Odlično je bilo, lepo tekmovanje za mano. Tekmoval sem v posamični konkurenci in dvojicah, kjer pa je bilo malce težke, za naslov prvaka pa sva s sotekmovalko premagala Kitajce. Na obe medalji pa sem zelo ponosen,“ je bil dveh zlatih medalj vesel Dejan Djorđević.

„Poklopilo se je. V vseh športih smo osvojili kolajne, tudi v nogometu smo bili uspešni. Trenerji smo naredili svoje, potem pa še tekmovalke in tekmovalci. V naši nogometni ekipi pa smo tudi odlično opravili svoje delo: vsi igralci, razen golmana, so dosegli gol. Naš golman pa se je izkazal tako, da na več tekmah ni prejel gola,“ se je uspeha nogometašev veselil trener Domen Pociecha.

„Noro je bilo. Nepozabnih 14 dni sem preživel v Berlinu. Niti sanjati nisem mogel, kako je to lahko lepo. Cela ekipa je borbala, vsi so nas podpirali, tudi domači, cela Slovenija je zame navijala. Vesel sem, ker nam je uspelo. Turnir je bil težak, tudi vroče je bilo, a smo uspeli,“ pa je pohod do zlate medalje nogometašev opisal igralec Peter Lenart.

„Vedno se rad udeležim teh sprejemov, kajti tu so prisotna tista iskrena čustva, ki jih športnice in športniki doživljajo. Predvsem pa sta tu bistvena in pomembna dva elementa: socializacija in druženje. Verjamem, da so vsi, ki so bili na igrah v Berlinu, tam stkali tudi številna prijateljstva. Ti naši športniki se ne borijo za statusne pravice, niti za nagrade. Ampak so le športniki, ki se želijo dokazovati, tekmovati in se družiti,“ je povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

„Občutki so nepopisni. Zelo prijetno je bilo, vsi so zdravi prišli domov. Vse so dali od sebe. Rezultat ni edino merilo. Pomembno je, ker so stkali nova prijateljstva in spoznali kraje, ki jih sami verjetno ne bi nikoli,“ pa je pristavila Branka Perne, predsednica Zveze Sožitje.

Print Friendly, PDF & Email