Super novice s svetovnega prvenstva v paralokostrelstvu na Češkem! Slovenska reprezentantka 34-letna Živa Lavrinc je osvojila končno 7. mesto v posamični konkurenci in si priborila žensko kvoto za paralimpijske igre v Parizu. Dejan Fabčič je bil med posamezniki 33.

Izločila dve azijski predstavnici

Četrtek je minil v znamenju tekmovanja posameznic in posameznikov. V šestnajstini finala je naša tekmovalka s 6:0 premagala Mongolijko Oyun-Erdene Buyanjargal. V osmini finala je Živa s 6:0 porazila Japonko Chiko Shigesado, v četrtfinalu pa je z 2:6 klonila proti Kitajki Yang Wu, ki je na koncu osvojila bron. Kljub porazu je pristala Lavrinčeva na 7. mestu, prvih osem pa si je priborilo vozovnico za prihajajoče paralimpijske igre.

„Paralimpijska kvota je dosežena. Kaj povedati? Predvsem sem hvaležna ne vem komu, da se je to zgodilo. Dvoboji na svetovnem prvenstvu so bili zahtevni. Prvi dvoboj sem dobila, potem pa se v osmini finala pomerila s tekmovalko, s katero sem se borila prejšnji mesec, ko je bil moj sin še v trebuhu in na poti. Takrat sploh ni bilo jasno, ali bomo šli na tekmo. Pa sem uspela. Danes sem v četrtfinalu povedla 4:0, potem pa je začela delovati glava. Bo ali ne bo. Potem se umiriš, na koncu je uspelo,“ je bila po tekmi navdušena Živa, ki se je uspeha veselila s prvorojencem, ki ga je rodila minuli mesec.

 

Težave z opremo

Popoldan smo stiskali pesti za Dejana Fabčiča, ki je v posamični konkurenci tekmovanje sklenil na 33. mestu, zanj je bil na prvi oviri usoden Latvijec Gints Jonasts. Dejan je po tekmi priznal, da je imel težave z lokom, pogleduje pa že v prihodnji mesec, ko ga v Chicagu čaka tekma svetovnega pokala, evropsko prvenstvo pa bo sredi meseca.

„Odlično je bilo. To je zelo velik uspeh. Ženska kvota za paralimpijske igre v Parizu je osvojena. Dosegli smo polovica zastavljenih dolgoročnih ciljev. Želim si, da se izpolni še druga polovica: da kvoto doseže tudi Dejan. Včeraj sta bila v ekipni tekmi 5. in za las ostala brez kvote za Pariz. Danes je Živa streljala odlično, Dejanu se ni izšlo, vemo, kje je bil problem. Nekaj je bilo narobe tudi z opremo. V naslednjih tednih moramo to urediti, da spet pridobi nazaj zaupanje v opremo, da bo odločno nastopil na naslednjih tekmah. Avgusta nas čaka nova priložnost: kvote za Pariz se bodo delile na evropskem prvenstvu. Tam bo kvot manj, a je tudi res, da so številni do njih prišli že na svetovnem prvenstvu, zato priložnost bo. Dejan je dobro pripravljen. Prepričana sem, da je samo vprašanje časa, kdaj mu uspe. Sicer pa sem zelo ponosna na ekipo, ki se je povečala, krasi pa nas dobra energija, vsi so veliki „pozitivčki“. Delajo pridno kot mravljice. Če delaš tako in vztrajaš, potem se ti slej ko prej povrne to z rezultati,“ je po tekmi povedala trenerka Brina Božič. Ekipa ostaja še dva dni na Češkem, kjer bo trenirala.

V ekipni konkurenci je bila dvojica Lavrinc&Fabčič 5., le mesto prenizko, da bi tudi tu prišla do paralimpijske kvote.

Čestitke Živi in seveda čestitke trenerki Brini Božič, Dejanu pa bo tudi uspelo!

Foto: Toni Cichy

Print Friendly, PDF & Email