V prihodnjih dneh bo švicarski Bern poleg svetovnega prvenstva neinvalidov gostil tudi 8. po vrsti svetovno prvenstvo v paraplezanju. Reprezentanca, ki jo prvič na takem tekmovanju vodi trener Luka Mužar, je včeraj odpotovala v Švico, kjer bodo tekmovali Tanja Glušič, Matej Arh in Manca Smrekar.

„Manca in Arh imata vse možnosti, da se uvrstita v finale in ker so si finalisti tako blizu, je včasih potrebno, da se tudi planeti poravnajo za vrhunski rezultat. Za Tanjo pa upamo, da bo letos na klasifikaciji prišla v svojo kategorijo, v kateri bi imela vsekakor več možnosti za finale. Res pa je, da če bo premalo atletov v posamezni kategoriji, bodo te tri kategorije spet združili kar pomeni, da bo konkurenca toliko večja,“ v napovedi po trener Mužar.

Kvalifikacije so na sporedu v torek, 8.8., finale pa 10.8.

Prvo svetovno prvenstvo je bilo leta 2011 v Italiji. Tanja Glušič je dosedaj na svetovnih prvenstvih osvojila tri kolajne (leta 2014 srebro v kategoriji omejitve vidaB2, leta 2018 je bila v kategoriji B2 bronasta, leta 2021 je bila kategorija spremenjena v master tekmovanje, na katerem je Tanja osvojila 2. mesto). Gregor Selak je v letih 2016, 2018 in 2019 osvojil tri bronaste medalje v kategoriji RP3. Manca Smrekar (v kategoriji omejitve gibanja RP3) je na svojem debitantskem svetovnem prvenstvu leta 2021 v Moskvi pristala na 4. mestu, Matej Arh (v kategoriji omejitve gibanja RP1) pa je bil v Moskvi šesti.

 

Print Friendly, PDF & Email