Med 6. in 20. avgustom bo Rotterdam središče evropskega parašporta.  Kar 10 panog je združilo moči, drugo največje nizozemsko mesto pa gosti evropsko paraprvenstvo.

Otvoritvena slovesnost bo jutri, v ponedeljek, 7.8., ob 20. uri.

Urnik tekmovanj v Rotterdamu

Urnik tekmovanj v Rotterdamu

Prvič letos, 1500 udeleženk in udeležencev

Gre za t.i. večšportni dogodek. Po novem ga bodo pripravljali vsaka štiri leta, praviloma v letu pred paralimpijskimi igrami. Letos se bo to zgodilo prvič. Tekmovanja bodo potekala med 8. in 20. avgustom. Sodelovalo bo kar 1500 parašportnic in parašportnikov iz 45 evropskih držav. Merili se bodo v desetih športih: parakolesarstvu, paralokostrelstvumm parabadmintonu, tenisu na vozičkih, paratekvandoju, košarki na vozičkih, parajudu, parastrelstvu, golbalu in dvoranskem balinanju.

Evropska prvenstva v Rotterdamu:

Paralokostrelstvo (15. – 20.8.)
Parabadminton (15. – 20.8.)
Boccia (8. – 13.8.)
Parakolesarstvo (17. – 20.8.)
Golbal (10.-13.8)
Parajudo (8. – 11.8)
Parastrelstvo (17. – 20.8.)
Paratekvando (14. – 16.8.)
Košarka na vozičkih (11. – 19.8.)
Tenis na vozičkih (8. – 13.8.)

Tudi Slovenija

Svoje predstavnike bo imela tudi Slovenija, naše športnice in športniki se bodo merili v paralokostrelstvu, dvoranskem balinanju, parakolesarstvu in parastrelstvu. Vsi športi, ki so del evropskega para prvenstva 2023, so neposredno povezani s potjo do paralimpijskih iger v Parizu 2024. Med tem dogodkom je mogoče pridobiti paralimpijske kvalifikacijske točke.

Ker si to parašport zasluži

„Poslanstvo evropskega para prvenstva je ustvariti nov standard za paraolimpijske športne dogodke po vsem svetu in navdušiti ljudi – z ali brez invalidnosti, bogate ali revne, mlade ali stare in ne glede na poreklo –, da se ukvarjajo s športom in telovadijo. Verjamemo, da nam lahko le sodelovanje pomaga pri tej misiji. Z vzpostavljanjem povezav, velikim razmišljanjem in verovanjem v priložnosti, kjer drugi vidijo omejitve, želimo prilagodljivemu športu dati pozornost, ki si jo zasluži,“ povedo organizatorji.

„Pomembno je poudariti, da evropsko para prvenstvo ne bo enkraten dogodek. Poleg organizacije otvoritvene izvedbe v Rotterdamu na Nizozemskem leta 2023, organizacijski odbor razvija koncept, scenarij in dogodek tako, da bo služil kot trdna osnova za zagotavljanje kontinuitete dogodka na evropskem športnem koledarju leta 2027, 2031 in pozneje,“ še dodajo v podjetju Podjetje European Para Championships BV je lastnik koncepta multišportnega evropskega prvenstva.

Print Friendly, PDF & Email