Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski je od četrtka do nedelje v Laškem v Thermani Laško in bližnjih dveh športnih dvoranah organizirala 5. Paralimpijski tabor za družine.

Na taboru so otroci in odrasli spoznavali paralimpijske športe. Za vse zbrane, otroke in starše, smo pripravili zanimiva predavanja in delavnice in seveda srečanje s parašportnikom.

Mladi potrebujejo tabor

Tabor je postal del širokega diapazona aktivnosti, ki jih izvaja zveza. „Tabor je za nas zelo pomemben projekt, ki smo ga vzpostavili sami na slovenskem prostoru. Prepričani smo bili, da mladi potrebujejo tako izkušnjo športa. Majda Kočar z ekipo vodi celotno zgodbo, ki je za našo zvezo zelo pomembna. Tu smo, da mlade in njihove starše nagovorimo in jim v kratkem času ponudimo čim več. Bistveno je, da spoznajo, zakaj je šport tako pomemben. Za pogovor in izmenjajo izkušenj so bili na voljo tudi uspešni parašportniki,“ po uspešni izvedbi tabora pove Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Pester program

Četrtkov večer je postregel s predstavitvenim srečanjem, v petek dopoldan so se mladi preselili v športno dvorano OŠ Debro, kjer so preizkusili številne parašporte: paraples freestyle, paranamizni tenis, paralokostrelstvo, odbojka sede, cheerleading, paraatletika. Za tem so bili navdušeni nad eksperimenti, ki jih je pripravil predstavnik Leka, ki se je tudi letos prijazno odzval in pomagal pri izvedbi tabora v Laškem. Popoldan je sledilo je plavanje, petkov večer pa je minil v znamenju paraplesa, za animacijo je poskrbel Plesni klub Zebra. V soboto je več kot 40 udeležencev v športni dvorani OŠ Primoža Trubarja spoznalo še nekaj parašportov: paraplezanje, parastrelstvo, košarko na vozičkih, parakolesarstvo in boccio. Zvečer je bila na sporedu okrogla miza oz. pogovor za starše, ki so se ga udeležile dr. Tjaša Filipčič, mag. Natalija Spark in Maja Bobnar (trenerka). Pogovor je vodila Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija. Vse zbrane sta nagovorila tudi Luka Trtnik, vrhunski parašportnik, in njegova mama Sandra, ki sta s prve roke postregla z izkušnjami in izzivi, s katerimi se v parašportu soočajo tako mladi športniki kot starši. V nedeljo se je tabor sklenil v telovadnici OŠ Debro s športnim tekmovanjem med družinami (pri izvedbi so nam kot prostovoljci pomagali sodelavci Leka), zbrane sta obiskala in zabavala tudi Zdravko Lidl in Levček Mark.

Priporoča ga vsem

„Na taboru smo bili tretjič. Prvič smo prišli, da bi spoznali parašporte. Kmalu se je sin odločil in se zapisal enemu od športov in je pri tem zelo uspešen. A to niti ni tako pomembno. Bistveno je, da je danes aktiven parašportnik v inkluzijskem judu. Pri tem se zelo dobro počuti, predvsem pa ima priznanje zunanjega okolja, kar mu veliko pomeni. Na takem taboru si družine izmenjujemo izkušnje, se poveselimo. Tak tabor priporočam vsem staršem,“ je povedala Urška Ambrož Kajfež, mama mladega Larsa.

„Z družino sem prišla v Laško, zabavali smo se,“ je dodala 8-letna Katarina Strelec iz Maribora, ki je vesela, da je skupaj z družino prišla na tabor. Dekle ima težave s sluhom, navdušena pa je bila nad vsemi športi.

Tudi harmonika

„Vsako leto naredimo korak naprej, enkrat je ta večji, drugič manjši. Vedno pa si želimo, dodati nekaj novega in dodati kak nov šport ali nove delavnice,“ tokrat pove Majda Kočar, vodja tabora v Laškem, kjer je bil že prvi večer v znamenju srčnosti. „Ko smo se zbrali na uvodnem srečanju, smo si ogledali tudi videopovzetek lanskega leta. Takrat je ob koncu videa Luka, eden od udeležencev, dejal, da je bilo super. Bi pa on rad videl, da bi na tabor prišel kak muzikant. Ko je bilo videa konec, je sledilo presenečenje: v prostor je vstopil Martin iz Društva Sožitje in s harmoniko zaigral,“ navrže Majda Kočar, ki ji je pri delu pomagal strokovni tim.

Zimska različica

Po uspešnem taboru pa na zvezi pogledujejo naprej in kujejo nove plane. „Sanjamo in si odkrito želimo, da bi organizirali tudi zimski kamp za družine. Finančno konstrukcijo še sestavljamo in zbiramo sredstva, da bi tak kamp kmalu postal tudi realnost,“ napoveduje predsednik zveze Damijan Lazar.

Pomen športa

„Letos smo drugo leto srebrni partner Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. V teh dveh letih smo stkali konkretne vezi in tesno partnerstvo. Na tabor pomislimo pri nas večkrat na leto. Z ekipo Zveze ŠIS-SPK smo celo leto v stiku, se pogovarjamo, snujemo skupne rešitve. Pogum in pozitivna energija sta zagotovo tisto, kar zaznamujeta ta tabor. Znan je rek: zdrav duh v zdravem telesu. Prav je, da se otroci čimpreje vključijo v parašportne aktivnosti. Tako se bodo najlažje integrirali v družbo, lahko naredijo iz sebe marsikaj. Šport prinese marsikaj dobrega,“ pa razmišlja Mojca Pavlin, v podjetju Lek strokovna sodelavka v korporativnih zadevah, odgovorna za področje družbene odgovornosti. Mojca Pavlin in strokovni sodelavci Leka so tudi letos pomagali na taboru kot prostovoljci.

Postani športnik

Z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost, skupaj z Lidlom Slovenija razvijamo program Postani športnik. Program vključuje širok nabor aktivnosti, pobud, dogodkov in delavnic, ki so namenjene mladim invalidom in njihovim staršem, učiteljem in profesorjem športne vzgoje, lokalnim športnim klubom, panožnim zvezam, društvom invalidov in podobno. Sad programa je tudi Paralimpijski tabor za družine. Več o programu Postani športnik (www.zsis.si/postanisportnik/).

Foto: Nastija Fijolič

Print Friendly, PDF & Email