Še točno leto dni nas loči do začetka 17. poletnih paralimpijskih iger, ki bodo med 28.8. in 8.9. 2024 potekale v Parizu. To bodo igre, kjer bo podeljenih 549 medalj v 22 parašportih. Tekmovalo bo 4400 parašportnikov in parašportnic.


Najbolj spektakularne igre

„Zelo sem navdušen, ker zdaj vstopamo v zadnji krog priprav. Premikamo se v zelo pomembno fazo, saj organizacijski odbor v Parizu ne načrtuje več, ampak udejanja tisto, kar je bilo načrtovano leta,“ ob mejniku, leto dni do iger, pove Andrew Parsons, predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja. Od 9.10. 2023 bodo v prodaji tudi vstopnice za ogled tekmovanj.

„Te igre bodo najbolj spektakularne paralimpijske igre v zgodovini. Razlogov za to je več. Prvič, parašport je boljši kot kadarkoli prej. Temu pritrjujejo številni dogodki, vključno z vseevropskim prvenstvom v Rotterdamu, kjer so se parašportniki merili za kolajne v 10 parašportih. Videli ste lahko, na kako visoki ravni je parašport, pa še razvija se. Drugi razlog za tak optimizem pred igrami je dejstvo, da se vrača publika. Želimo prodati vsaj 2,8 milijona vstopnic in podreti rekord iz Londona 2012. Ob tem ne pozabimo vzdušja, ki ga prinašajo igre in vse te lokacije, kjer bodo potekala tekmovanja: nogomet slepih bo npr. potekal pred Eifflovim stolpom,“ še dodaja Parsons.

Maskota iger

Znana je tudi maskota poletnih olimpijskih iger v Parizu. Organizatorji niso iskali navdiha v živalskem svetu, temveč v zgodovini. Izbrali so frigijsko čepico, simbol francoske revolucije.

Tudi s slovensko udeležbo

V teh dneh v Parizu poteka tudi srečanje vodij odprav nacionalnih delegacij. V imenu Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja se posveta udeležujeta dr. Boro Štrumbelj in njegova pomočnica Jana Čander. Danes si bodo ogledali tudi paralimpijsko vas.

Trije potniki

Koliko potnikov bo imela Slovenija na igre, še ni znano. Jasno pa je, da bodo na igrah zagotovo tekmovali Živa Lavrinc (paralokostrelstvo), Dejan Fabčič (paralokostrelstvo) in Franček Gorazd Tiršek (parastelstvo). Živa si je premieren nastop zagotovila s 7. mestom na svetovnem prvenstvu, Dejan Fabčič je na evropskem prvenstvu zmagal na kontinentalnih kvalifikacijah, Franček Gorazd Tiršek pa je kvoto priboril z naslovom evropskega prvaka v Rotterdamu.

V igri za nastop pa ostajajo ženska reprezentanca odbojke sede, parastrelec Anton Bavec, Nataša Bartol (dvoransko balinanje), parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Robi Kogovšek, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in Luka Trtnik ter Andreja Dolinar (oba paranamizni tenis).

Slovenski parašportniki in parašportnice so dosedaj osvojili 53 paralimpijskih kolajn, 52 na poletnih igrah, eno na zimskih.

Print Friendly, PDF & Email