Na mladih svet stoji. Tega se dobro zavedamo tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskemu paralimpijskemu komiteju. Letos avgusta smo pripravili že peti poletni paralimpijski tabor za družine, uvod v leto 2024 pa februar pa prinaša tudi premierni prvi Zimski paralimpijski tabor za družine, ki bo med 1. in 4.2. 2024 na Rogli!

 

Postani športnik

Z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost, Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite skupaj s partnerjem Lidl Slovenija razvijamo program Postani športnik (www.zsis.si/postanisportnik). Program vključuje širok nabor aktivnosti, pobud, dogodkov in delavnic, ki so namenjene mladim invalidom in njihovim staršem, učiteljem in profesorjem športne vzgoje, lokalnim športnim klubom, panožnim zvezam, društvom invalidov in podobno. Sad programa je tudi Paralimpijski tabor za družine, ki je postal prav uspešnica, prav zahvaljujoč taboru, kjer mladi, predvsem pa starši, v kratkem času spoznajo široko paleto športov. Kar nekaj teh, ki so bili v Laškem, je danes že vključeno v trenažne procese, kar je dokaz, da je odločitev za tabor prav pot pri strokovnem novačenju, predvsem pa navduševanje mladih za parašport. Ob tem pa je treba s plusi in pozitivnimi platmi parašporta seznaniti tudi starše. Ker se je poletna različica tabora tako dobro prijela, delamo na krovni nacionalni zvezi za parašport odločen korak naprej.

Korak naprej

Vsako leto naredimo korak naprej, enkrat je ta večji, drugič manjši. Vedno pa si želimo, dodati nekaj novega in dodati kak nov šport ali nove delavnice,“ je že letos poleti razmišljala Majda Kočar, vodja paralimpijskega tabora v Laškem. „Tabor je za nas zelo pomemben projekt, ki smo ga vzpostavili sami na slovenskem prostoru. Prepričani smo bili, da mladi potrebujejo tako izkušnjo športa. Majda Kočar z ekipo vodi celotno zgodbo, ki je za našo zvezo zelo pomembna. Tu smo, da mlade in njihove starše nagovorimo in jim v kratkem času ponudimo čim več. Bistveno je, da spoznajo, zakaj je šport tako pomemben. Za pogovor in izmenjajo izkušenj so bili na voljo tudi uspešni parašportniki. Sanjamo in si odkrito želimo, da bi organizirali tudi zimski kamp za družine. Finančno konstrukcijo še sestavljamo in zbiramo sredstva, da bi tak kamp kmalu postal tudi realnost,“ je napoved Majde Kočar podkrepil predsednik zveze Damijan Lazar. Zdaj je tudi uradno jasno: prvi zimski tabor bo 1. in 4. februarjem na Rogli!

Na snegu in v dvorani

„Ker se zimski tabor precej razlikuje od poletnega, bo potrebnih nekaj več prilagoditev. Na Rogli bodo na voljo monoskiji, prav tako si bo mogoče sposoditi ostalo smučarsko opremo. Vsi, ki boste zainteresirani, da se otroci preizkusijo v vožnji z monoskijem, bomo potrebovali nekaj mer, zato bomo to reševali individualno. Posvetili pa se bomo tudi dvoranskim športom,  zato ni nujno, da gre otrok na sneg,“ v imenu zveze, organizatorjev pove Majda Kočar, ki s svojo ekipo srčno bdi nad taborom. Tabor bomo pričeli v četrtek dopoldne z ogledom tekme paraplegikov, ki bodo z medsebojno tekmo sklenili že 15. po vrsti smučarski kamp, ki ga že tradicionalno na Rogli gosti in organizira Zveza paraplegikov Slovenije.

Prijavnico za zimski tabor so dosegljive na spletni strani: www.tabor.zsis.si/prijava/

Za več informacij, tudi prijavo, vam je na voljo Majda Kočar (041 854 009).

Tabor je delno plačljiv in delno financiran s strani naše Zveze za šport invalidov – Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Marca tekme v Kranjski Gori

V letu 2024 bo Slovenija marca gostila tudi tekme svetovnega pokala v paraalpskem smučanju. Po tekmah pokala Vitranc bo Podkoren za štiri tekme postal dom najboljših paraalpskih smučark in smučarjev. Domači ljubitelji smučanja držijo pesti, da bo na štartu tudi domačin Hrušičan Jernej Slivnik.

Print Friendly, PDF & Email